Tentoonstelling over gedwongen migratie uit Schokland

SCHOKLAND • Vr 11 oktober 2024 | 6:22 • Vrijdag 11 oktober 2024 | 6:22

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien over de gedwongen migratie uit Schokland, vanwege het hoge water. Dat overkwam de 650 bewoners van het eiland in de Zuiderzee 165 jaar geleden.

De tentoonstelling heet 'De ziel van Schokland' en is samengesteld door conservator Hilde Cammel. "Schokland had heel veel te lijden van hoog water en storm. Gedeeltes van het eiland dreigden weg te spoelen. Het werd steeds moeilijker om het eiland te beschermen tegen het water."

Bewoners van Schokland moesten in 1859 gedwongen vertrekken naar plaatsen als Vollenhove, Kampen, Urk en Volendam.

Anny Schilder
Ook zangeres Anny Schilder van de groep BZN is een nazaat van de Schokkers. "Ik ben de vijfde generatie. Ik ga elk jaar naar Schokland toe. En dan neem ik vrienden en vriendinnen mee die het ook even moeten zien."

In de expositie zijn schilderijen en gravures met een link naar Schokland te zien maar ook portretten van Schokker afstammelingen. Zij tonen objecten uit eigen familie zoals kledingstukken, sieraden, bijbels, een kruisbeeld en foto's.

De tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum is te bekijken tot 30 maart volgend jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel