Omwonenden van speeltuin kunnen er niet in door hoog hek

ALMERE • Do 10 oktober 2024 | 17:26 • Donderdag 10 oktober 2024 | 17:26

Een speeltuin die niet voor alle kinderen toegankelijk is. Het klinkt gemeen, maar het is de werkelijkheid in wijk New Brooklyn in Almere Poort. Daar is in de binnentuin van een woonblok tussen de Europalaan en de Serviëstraat een hek geplaatst. Hierdoor kunnen kinderen van een aantal woningen aan de Europalaan niet in de speeltuin. Tot ongenoegen van omwonenden.

"We vinden het heel vreemd", vertelt een bewoner. "Toen we hier kwamen dachten we dat de speeltuin voor iedereen toegankelijk zou zijn. Maar nu zien we dat er geen toegang is van onze kant. Ik begrijp er niets van."

Een andere bewoner vertelt: "Ik vind het niet netjes en ik vind het niet kunnen. De speeltuin moet voor iedereen zijn."

Onwenselijk
Bij het bouwen van de woningen is gekozen voor een hofjesstructuur met centrale gemeenschappelijke ruimtes. Nu er in dit hofje een hek staat is de ruimte niet meer gemeenschappelijk en dat is onwenselijk volgens Jeroen Dobber van Leefbaar Almere.

"Een woonhofje is bedoeld voor iedereen die aan zo'n hofje woont", legt Dobber uit. "Wij vragen ons af hoe dit heeft kunnen gebeuren. In alle woonvisies en verkoopfolders staat dat het een gemeenschappelijk woonhofje zou zijn." Daarom hebben mensen volgens hem daar een huis gekocht. "En wat blijkt; je kinderen kunnen niet in de speeltuin en zien de kinderen van de overkant wel spelen in de speeltuin."

Weloverwogen
Verhuurbedrijf Vesteda laat desgevraagd weten dat het plaatsen van het hek om een deel van de speeltuin een weloverwogen keuze is.

De binnentuin is volgens de verhuurder door de gemeente als privaat terrein verkocht aan de projectontwikkelaar. "De binnentuin is dus nadrukkelijk geen gemeentegrond of gezamenlijk eigendom van alle woningen, die rondom de binnenhof liggen. Verder is de binnentuin op onze kosten ingericht. De binnentuin is onze verantwoordelijkheid."

Vestede zegt dat het bedrijf uit ervaring weet dat een openbare binnentuin al snel kan uitgroeien tot een populaire hangplek en een mogelijke bron kan worden van (geluids-)overlast. "Dit willen wij voorkomen en is een andere reden om de binnentuin van een hekwerk te voorzien."

Donderdagavond zal Leefbaar Almere via een motie proberen aandacht te krijgen voor de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel