Culturele Broedplaats moet pand in Almere Haven verlaten

ALMERE • Do 10 oktober 2024 | 17:07 • Donderdag 10 oktober 2024 | 17:07

Culturele Broedplaats De Blauwe Reiger in Almere Haven moet op zoek gaan naar een andere locatie. De verhuurder van het pand aan De Steiger schijnt het huurcontract na 2026 niet te willen verlengen. Het gebouw wordt gebruikt door 140 creatieve ondernemers en mensen van de dagbesteding Art Loca.

"Wij maken kunst met mensen met een beperking. Wij geven hun de kans om zich te uiten", zegt Catharina Pollet van Art Loca. Al tien jaar is zij in het pand actief.

Triest, vervelend en pijnlijk
Pollet zegt het heel triest te vinden als ze het pand moet verlaten. "Want we zijn hier met andere kunstenaars bezig. En dat is voor de deelnemers die hier werken ontzettend leuk en inspirerend."

Ook beeldend kunstenaar Mannie Krak zegt het heel vervelend te vinden dat zij op zoek moet naar een andere locatie. Al acht jaar is zij met andere collega's in het pand actief. "Samen hebben we het pand geschikt gemaakt voor datgene wat we doen."

Op zoek naar alternatieven
Initiatiefneemster Mieke van Dijk die ruim tien jaar geleden samen met haar man de broedplaats heeft opgericht, noemt het pijnlijk. Zij vraagt zich af of iedereen na 2026 onder één dak door kan gaan.

Het gebouw aan De Steiger is 4000 vierkante meter groot en biedt veel mogelijkheden. Zulke grote panden zijn er wel in Almere, maar ze zijn volgens Van Dijk onbetaalbaar.

Zij is al op zoek naar een nieuw onderkomen en in gesprek met andere broedplaatsen in het land om ideeën op te doen en te leren van hun ervaringen.

In gesprek met gemeente
De initiatiefneemster wil ook in gesprek gaan met de gemeente Almere om te kijken of die nog vastgoed heeft dat geschikt is voor de groep.

De gemeente kan volgens haar ook helpen met ideeën voor samenwerkingen met andere partners en garant staan voor het aankopen van een pand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel