Almere wil Haagse miljoenen voor renovatie van woningen

ALMERE • Do 10 oktober 2024 | 15:49 • Donderdag 10 oktober 2024 | 15:49

De gemeente Almere wil €5,6 miljoen subsidie van de overheid om 329 woningen in de wijk De Werven te verduurzamen. Dit geld is bedoeld om oude huizen energiezuiniger te maken en de wijk klaar te maken voor verwarming zonder aardgas.

Volgens de gemeente zijn de huizen in De Werven vaak verouderd, met een hoge energierekening en onvoldoende isolatie. De subsidie zou moeten bijdragen aan maatregelen zoals betere isolatie, zodat de woningen geschikt zijn voor een duurzaam warmtesysteem.

De gemeente benadrukt dat het vooral belangrijk is om bewoners met lagere inkomens te helpen, zodat ook zij kunnen profiteren van lagere energiekosten.

Energielabel C of lager
De subsidie-aanvraag betreft woningen met een bouwjaar tot 1990 en een energielabel C of lager. Afhankelijk van het inkomen kan tot maximaal 80% van de verduurzamingsmaatregelen worden gesubsidieerd.

Als de aanvraag door de overheid wordt goedgekeurd, zal de gemeente zelf ook een bijdrage leveren. De gevraagde 5,6 miljoen euro dekt 70% van de kosten, terwijl de gemeente de resterende 30%, ongeveer 2,4 miljoen euro, moet opbrengen.

De gemeente geeft aan dat deze bijdrage uit bestaande budgetten voor duurzaamheid en energietransitie zal komen.

Noodzakelijk
De gemeente is niet zeker van de kans op succes, omdat Almere volgens hen niet tot de prioriteitsregio’s van het Volkshuisvestingsfonds behoort. Daardoor kan de aanvraag lager scoren dan die van andere gemeenten.

Toch stelt de gemeente dat de subsidie noodzakelijk is om de verduurzaming van De Werven door te kunnen zetten.

Mocht de subsidie worden toegekend, dan verwacht de gemeente dat het project jaarlijks kan zorgen voor een vermindering van ongeveer 0,9 kiloton CO2-uitstoot en een besparing van 600.000 euro op de totale energierekening van bewoners.

Almere verwacht binnen dertien weken een reactie op de aanvraag. Bij een positieve uitkomst moet er binnen twee jaar een concreet uitvoeringsplan klaar liggen.

Dit verhaal is gemaakt door de redactie van 1Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel