Staatssecretaris blij met geld provincies voor onderzoek naar Lelylijn, maar bedrag is niet genoeg

FLEVOLAND • Do 10 oktober 2024 | 15:48 • Donderdag 10 oktober 2024 | 15:48

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met het geld dat de noordelijke provincies bij elkaar hebben gelegd voor onderzoek naar de Lelylijn en Nedersaksenlijn, maar volgens het kabinet is dat nog lang niet genoeg. Dat bleek tijdens een debat over de begroting van het ministerie. Jansen sprak daarin over het aanbod van de regio's.

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland hebben 15 miljoen euro aangeboden om de twee spoorlijnen te helpen voorbereiden. "Een mooi gebaar", zei de Almeerse staatssecretaris. Maar de onderzoekskosten liggen "vele malen hoger".

Financiële gaten
De Lelylijn moet de Randstad beter met Noord-Nederland verbinden en de Nedersaksenlijn moet treinen van Enschede naar Groningen via Emmen mogelijk maken. "Het is onze ambitie om hier stappen te zetten", zei Jansen, maar hij heeft te maken met flinke financiële gaten.

Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) riep Jansen eerder deze week op om voor "de andere helft" van het onderzoeksgeld te zorgen, maar volgens een woordvoerder van het ministerie is de 15 miljoen euro van de noordelijke provincies "veel minder dan de helft".

Bovendien moet zicht zijn op driekwart van de aanlegkosten voordat de zogeheten verkenning van het project kan beginnen. Dat is bij lange na niet het geval: onlangs bleken er miljarden meer nodig te zijn dan tot nu toe opzij is gezet.

Jansen wil aan de regel vasthouden, zei hij in het debat. "Op het moment dat we 75 procent-norm voor deze projecten loslaten, staan er nog honderd projecten in de wachtrij die precies hetzelfde willen."

Lees ook: Tweede Kamer wil dat fors duurdere aanleg Lelylijn doorgaat

Niet snel Europees geld
Jansen verwacht ook niet dat er snel Europees geld beschikbaar komt voor de twee spoorlijnen. "Natuurlijk doen we ons best om Europees geld naar ons toe te halen voor deze mooie trajecten. De volgende openstelling van Europese fondsen is echter pas in 2028."

Dan begint de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. "We gaan er in ieder geval ons best voor doen."

Motie
Kamerleden Habtuma de Hoop (GroenLinks-PvdA), Eline Vedder (CDA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) dienden tijdens het debat een motie in, waarin ze de regering vragen om zo snel mogelijk te beginnen met het onderzoek en de Tweede Kamer hier geregeld over te informeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel