Unieke duizendpoot in Lelystadse woning gevonden: 'Beet kan gevaarlijk zijn'

LELYSTAD • Wo 9 oktober 2024 | 17:30 • Woensdag 9 oktober 2024 | 17:30

"Mijn dochter kwam gillend binnen toen ze het beestje naar haar kamer zag kruipen." Een familie in Lelystad schrok zich een hoedje toen er dinsdagavond een bijzondere duizendpoot hun huis binnenkwam.

"Er was paniek in de tent," vertelt René Jagt. Hij deed het beestje direct in een plastic doosje. Het is volgens hem zo'n 20 centimeter.

De duizendpoot lijkt heel erg op een vergelijkbaar exemplaar dat in 2001 ontdekt werd in Thailand, vindt Jagt. "Er zitten ook zwarte strepen op." De duizendpoot uit Thailand zou giftig zijn, maar niet dodelijk voor mensen.

'Beet kan gevaarlijk zijn'
Navraag bij dierenecoloog Matty Berg, wijst uit dat deze Lelystadse duizendpoot waarschijnlijk de Scolopendra cingulata is. Mogelijk meegelift uit Zuid-Europa.

"De beet is vaak pijnlijk en kan zelfs gevaarlijk zijn," laat Berg weten via het Kenniscentrum Insecten en Ongewervelden in Leiden. Ook zou het om een uniek exemplaar gaan en is het volgens hem de eerste waarneming in Nederland.

"Nou dat is toch bijzonder? Super leuk!" is de reactie van Jagt. De ecoloog mag de duizendpoot van hem komen halen voor onderzoek, maar wel snel zegt Jagt die twee katten in huis heeft. "Die zijn er gek op, dus hou ik hem liever in het doosje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel