Flevoland eerste provincie waar op grote schaal luchtkwaliteit wordt gemeten

FLEVOLAND • Wo 9 oktober 2024 | 14:36 • Woensdag 9 oktober 2024 | 14:36

Meer dan duizend Flevolanders hebben zich in de afgelopen periode aangemeld om een luchtmeetkastje te krijgen. De provincie en gemeenten zochten 200 deelnemers die bereid zijn om zo'n kastje aan hun woning te hangen om de fijnstof in de lucht te meten.

Alano Leider uit Almere is één van de deelnemers. "Ik woon bij het station en vind wel eens wat grijzige stof rondom het huis," zo verklaart hij de reden om mee te doen.

Inzicht geven
De provincie wil met een 'fijnmazig meetnet' Flevolanders inzicht geven in de luchtkwaliteit rondom hun huis en in de wijk. "Door samen met de inwoners te meten en deel uit te maken van een landelijk luchtmeetnet, kunnen we de luchtkwaliteit bewaken. Voor nu en in de toekomst", aldus gedeputeerde Harold Hofstra.

De luchtkwaliteit in Flevoland werd tot nog toe in de gaten gehouden door twee grote officiële meters van het RIVM. Die staan in Biddinghuizen en Almere. "Die zijn zo groot als een zeecontainer. Dat past niet in je achtertuin", zegt Marvin Tjon van Ohnics. Hij is al zes jaar bezig om kleine handzame fijnstofmeters te ontwikkelen. Flevoland is de eerste provincie waarin zo'n meetnet wordt aangelegd.

Project van drie jaar
Voor het drie jaar durende project worden twee soorten handzame meters gebruikt: een wat grotere voor bedrijven en scholen, en voor thuis een iets kleinere die aan bijvoorbeeld een regenpijp van het huis kan worden opgehangen.

Klein detail: de meter moet je wel zelf nog in elkaar zetten. "Dat vereist enige handigheid, maar daar helpen we mensen bij", vertelt Thijs Maartens van Natuur en Milieufederatie Flevoland.

Online volgen
De meters worden momenteel verspreid over de hele provincie. De metingen zijn live te volgen op het internet.

Luchtmeetnet Flevoland is een samenwerking tussen provincie Flevoland, het RIVM, TNO, GGD Flevoland, Natuur- en Milieufederatie Flevoland, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad, Gemeente Dronten, Gemeente Noordoostpolder, Gemeente Zeewolde, Gemeente Urk en Provincie Zuid-Holland.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel