Miljoenenstrop door Floriade in november onder de loep tijdens raadsenquête

ALMERE • Wo 9 oktober 2024 | 6:22 • Woensdag 9 oktober 2024 | 6:22

De raadsenquête over de Floriade begint op maandag 4 november. In een periode van drie weken tijd ondervragen vijf Almeerse gemeenteraadsleden de betrokkenen van de land- en tuinbouwtentoonstelling.

De Floriade werd in 2022 gehouden en werd een groot financieel debacle voor Almere. Het evenement zorgde voor tientallen miljoenen euro's verlies, vooral door de tegenvallende bezoekersaantallen van de Floriade.

Verhoord onder ede
Een raadsenquête is het zwaarste middel van een gemeenteraad. De betrokkenen kunnen onder ede worden gehoord. Dat betekent dat liegen strafbaar is. De raadsenquête is de lokale variant van een parlementaire enquête, zoals de Tweede Kamer heeft gedaan naar gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire.

Welke personen door de onderzoekscommissie worden gehoord, is nog niet bekend. In aanloop naar de verhoren zijn er al meerdere gesprekken gevoerd met directieleden en medewerkers van de Floriade BV.

De helft van de benaderde personen van de Floriade BV heeft meegewerkt aan de gesprekken. Ook werknemers van projectontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer zijn gesproken.

Wat ging er mis bij de Floriade? In deze video leggen we het uit:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel