Auto op z’n kop bij Weerwater is onderdeel van lichtkunstfestival

ALMERE • Di 8 oktober 2024 | 17:41 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 17:41

Mensen die een rondje Weerwater lopen, moeten niet gek opkijken als ze opeens een auto op z’n kop zien liggen. Vanaf 25 oktober tot 3 november vindt het lichtkunstfestival Alluminous plaats, en de auto is één van de lichtkunstwerken van het festival. Dat laat de organisatie van het festival omwonenden weten via een brief.

De afgelopen jaren hebben we lichtkunst volwassen zien worden op het Amsterdam Light Festival of het Eindhovense Glow. Sinds drie jaar kunnen we Almere toevoegen aan het lijstje met steden dat een lightkunstfestival huisvest: toen werd Alluminous geboren.

Tot nu toe was dat een succes. Eerdere edities van Alluminous kregen 30.000 en 34.000 bezoekers. Het festival is gratis te bezoeken.

Grote en kleine kunstwerken
Het festival zal een afwisseling zijn van grote en kleine lichtkunstwerken, die met elkaar gemeen hebben dat ze te zien zijn in het donker. Dit jaar focust het festival iets meer op de regio en dus zijn er kunstenaars gekozen uit Almere of Flevoland.

Eén van de Almeerse kunstenaars die mee zal doen aan het festival is Clinton Kabena, die zijn werk zal laten zien aan de Oeverpromenade. Hij is geboren in de Democratische Republiek Congo en zijn werk is geïnspireerd door verhalen van Afrikaanse migratie, waarin wereldbeelden botsen met de drang om te overleven. Daarvoor zal onder andere de gekantelde auto te zien zijn.

Theatermaker Suze van Miltenburg en kunstenaar Stieneke Oeverbeek zullen een kunstwerk maken over de oorsprong van het Flevolandse landschap. Het volledige programma wordt op 25 oktober bekend.

Wandel- en fietsroutes
Er zal een wandelroute zijn rondom de kunstwerken van ongeveer vijf kilometer lang. Voor de mensen die toch liever de fiets pakken, is er ook een speciale fietsroute. Op korte afstand van de kunstwerken zijn fietsenstallingen beschikbaar.

Voor wie liever iets minder lang wandelt of fietst is er ook een pendelboot die tussen de Esplanade-steiger en de Hortus-steiger vaart. Op die manier kun je de route in tweeën splitsen.

De lichtkunstwerken zijn van vrijdag 25 oktober tot zondag 3 november te zien vanaf zes uur ‘s avonds, wanneer de zon ondergaat. Ze zullen verlicht zijn tot tien of elf uur ‘s avonds, afhankelijk van de dag.

Het grootste deel van de route is volgens de organisatie rolstoeltoegankelijk. Alleen het stukje bosgebied in het Lumièrebos is minder goed begaanbaar, omdat er houtsnippers liggen om de mogelijke modderigheid door regen tegen te gaan.

Dit verhaal is gemaakt door Marisa Gubbels. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel