Familieruzie bij Kwekerij Bernhard: vader en zonen voor rechter

LUTTELGEEST • Di 8 oktober 2024 | 15:12 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 15:12

De familierelatie was al langer moeilijk tussen Bram en Simon Bernhard en hun vader Bram (82), maar nu is het dieptepunt wel bereikt. De drie stonden dinsdag voor de rechter met een zakelijk geschil rond hun kwekerij en zonne-energiebedrijf in Luttelgeest, waarin zowel vader als zoons geen duimbreed wilden toegeven. "Wie pest nou eigenlijk wie", vroeg één van de advocaten zich hardop af.

Bernhard senior trok zich volgens zijn zonen in 2000 terug uit het bedrijf. Hij ontving nog jarenlang onder meer een managementfee. Vorig jaar schonk hij al zijn aandelen aan zijn twee zonen. Zij zijn nu volledig eigenaar van de kwekerij, waar onder meer bloemen en planten worden geteeld.

Volgens Bram Bernhard liep het al jaren niet soepel met hun vader. Maar tijdens het stappenplan voor de overheveling van het miljoenenbezit van senior naar zijn drie kinderen vorig jaar, liep het helemaal spaak.

Er ontstond een geschil over bepaalde machines en werktuigen. Volgens senior zijn die van hem, volgens de broers horen ze bij de twee bedrijven, die hij aan hen overdroeg.

'Hobbyspul'
De - ernstig zieke - vader legde de rechter uit dat de spullen, waaronder tractoren, paardentrailer, kiepwagen, aanhangwagen, frees, spitmachine en Komatsu kraan, voor hem puur 'hobbyspul' zijn.

"Ik heb het ooit aangeschaft met het loonbedrijf dat ik naast de kwekerij had. Als ik er nu mee wil spelen, dan speel ik ermee. En ik gebruik het om andere mensen te helpen bij klusjes."

Maar zijn zoons zeggen dat de spullen bij de kwekerij en het zonne-energiebedrijf horen. "Wij hebben nu een loonbedrijf moeten inhuren voor graafwerkzaamheden, omdat we die machines niet tot onze beschikking hadden."Onzin, claimt senior. "Zij hebben een hypermodern miljoenenbedrijf en zijn echt niet afhankelijk van deze machines", zei zijn advocaat.

"Er zitten hele oude machines bij, een freesje bijvoorbeeld die ik als 12-jarige jongen nog heb gekocht met mijn vader. Die wil ik graag bewaren. Zij hebben daar echt niks aan", vertelde senior.

Twee bedrijven geërfd
Vader beschuldigt zijn zonen ervan alleen maar meer te willen. "Ze hebben vorig jaar twee mooie bedrijven van mij geërfd, die wel 10 miljoen euro waard zijn, maar ze zijn daar niet tevreden over."

Zijn advocaat voegde toe: "Ze trekken zich nergens wat van aan en doen maar wat ze willen. Deze rechtszaak is gewoon onderdeel van hun pesterijen."

Bram Bernhard - zijn broer was niet aanwezig bij de zitting - ontkende dat. "Voor mij ging het mis toen mijn vader in 2017 mijn aandelen in het zonne-energiebedrijf afpakte. Hij wilde 50 procent hebben en dwong me om ze aan hem af te staan."

Ingereden op slaapkamer
Senior vertelde dat zijn zoons bij hem hebben ingebroken om administratie weg te halen. "Toen ik op sterven lag in het ziekenhuis. Eén van hen heeft ook met een tractor ingereden op mijn slaapkamer, waar ik normaal gesproken zou liggen te slapen."

"Maar mijn dochter heeft een hersentumor en mijn vader laat beslag leggen", sneerde junior terug. Volgens hem moest hij de administratie wel uit zijn vaders huis halen, omdat hij btw-aangifte moest doen.

"Dat ben ik wettelijk verplicht, hiermee kwam ons bedrijf en alle mensen die ervan afhankelijk zijn in gevaar. Daarom hebben we ook deze rechtszaak aangespannen."

Voor de rechter was wel duidelijk dat een compromis niet meer mogelijk is in deze ruzie. Daarom beslist ze op 22 oktober of Bernhard senior zijn machines en werktuigen moet overdragen aan de bedrijven van zijn zonen en ook nog wat oude administratie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel