Advocaat sleept Staat voor rechter om Almeerse Abed uit Gaza te krijgen

ALMERE • Di 8 oktober 2024 | 12:13 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 12:13

Almeerder Abed al Attar zit nu een jaar vast in Gaza, nadat hij vorig jaar naar het Palestijnse gebied afreisde voor een bruiloft. Meerdere pogingen van organisaties om hem terug naar Nederland te halen, liepen op niets uit. Daarom sleept zijn advocaat de Nederlandse Staat voor de rechter om Abed terug te krijgen.

Sinds de bombardementen op Gaza vanaf 7 oktober vorig jaar is het voor Abed onmogelijk geworden om de Gazastrook te verlaten. Maandenlang had hij de hoop dat hij met zijn Nederlandse paspoort de grens met Egypte kon oversteken, maar dat is nog steeds niet gelukt.

Wanhoop nabij
Zijn advocaat, Samara Sabir, heeft vaak contact met hem en zegt dat de Almeerder de wanhoop nabij is. "Hij heeft de hoop opgegeven dat hij voor het einde van de oorlog kan terugkeren."

Volgens haar wordt Abed iedere keer geweigerd omdat hij een zogenoemd 'veiligheidsrisico' zou vormen. Wat dat risico inhoudt blijft Israël onduidelijk over.

Er leek vorige week wel even hoop op terugkeer. Zijn advocaat had het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) verzocht om aan buurlanden Jordanië en Egypte te vragen of Abed daar toegelaten kon worden. Jordanië gaf daarvoor toestemming, maar wederom werd Abed bij de grens tegengehouden.

'Buitenlandse Zaken doet te weinig'
Volgens Sabir zegt BZ er alles aan te doen om Abed terug naar huis te krijgen, maar dat gaat volgens haar niet snel genoeg. Ze begint daarom een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat om zo af te dwingen dat er meer wordt gedaan om Abed uit Gaza te halen.

Sabir zegt dat dit een keuze was die ze niet wilde maken, omdat het contact met BZ tot dusver goed is geweest. "Maar ze zijn gebonden aan een plafond en willen niet tegen de schenen van Israël aantrappen." Volgens haar moet er meer gedaan worden dan alleen vriendelijke verzoeken of Abed het gebied kan verlaten.

De advocate is bezig met het opstellen van de dagvaarding en verwacht dat het kort geding binnen drie weken zal plaatsvinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel