Scholieren dagelijks te laat door overvolle bussen: standaard te laat-briefje op zak
Buschauffeurs laten tijdens de ochtendspits nog steeds passagiers staan op het busstation in Ens. De bus die van Urk komt en via Emmeloord naar Kampen rijdt, zit 's ochtends vaak zo vol dat reizigers die vanaf Ens mee willen niet meer kunnen instappen. Leerlingen komen daardoor te laat op school.
Het is maandagochtend rond 07:45 uur. Een groep studenten en scholieren wacht in Ens op lijn 141 naar Kampen. Ook Thomas en Ties, twee beste vrienden van 12 jaar. Ze zitten bij elkaar in de klas op het gymnasium in Zwolle. Een rode dieselbus nadert de bushalte in Ens. De jongens zien dat bus vol is. Veel mensen moeten staan. De bus stopt, de deuren gaan open, de jongens proberen het, maar ze kunnen er echt niet meer bij. De deuren gaan dicht en de bus rijdt weg zonder Thomas en Ties en nog enkele andere passagiers.
Verontwaardigd
"Lekker is dat", zegt een jongedame terwijl ze haar telefoon laat zien. De app van vervoerder EBS geeft aan dat de eerstvolgend bus uitvalt. "Ik ga maar naar huis want ik moet nu minstens een uur wachten", zegt ze. Dat is iets wat Thomas en Ties niet zomaar kunnen doen.
Route
De beide jongens wonen in Nagele en gaan met de fiets naar Ens of ze worden met de auto gebracht. Vanuit Nagele is er geen directe busverbinding met Kampen of Zwolle. Er gaat een bus naar Emmeloord, maar dat is voor de jongens heel erg omrijden en ze zijn dan nog veel langer onderweg. De route die ze dagelijks nemen is met de bus vanuit Ens naar Kampen, dan met de trein naar Zwolle en vanaf daar op de fiets naar school. Te laat
Het wachten bij de bushalte in Ens wordt beloond. Na ruim een half uur komt er een extra bus met als bestemming 'Geen dienst'. De jongens stappen in en gaan er vanuit dat deze naar Kampen gaat. "Ze zijn op school aangekomen, maar wel een kwartier te laat", zegt hun moeder maandagmiddag aan de telefoon.
"Dit gebeurt heel vaak", vertelden de jongens. Ze blijven er nuchter onder want ze weten dat ze niet op hun donder krijgen als ze te laat komen. Hun school kent de situatie met het busvervoer vanuit Flevoland en heeft de jongens een brief gegeven waarin staat dat het voor hen geoorloofd is om te laat te komen.
Niet nieuw
De situatie speelt al bijna een jaar. Eigenlijk al vanaf het moment dat EBS het busvervoer overnam in delen van Flevoland, Overijssel en Gelderland. Over de problemen die er nu nog zijn zegt EBS dat ze die aan het monitoren zijn. Als blijkt dat het probleem met te volle bussen structureel is dan worden er volgens het vervoersbedrijf maatregelen genomen. Denk daarbij aan het inzetten van extra lange bussen.
EBS zegt dat de drukte tijdens de spits op lijn 141 is toegenomen nadat de zomervakantie voorbij is. Ze zien ook dat er veel meer studenten vanaf Urk via Emmeloord en Ens naar Kampen en Zwolle gaan. EBS verwacht dat deze drukte zich in de loop van de tijd meer zal verspreiden over de dag.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bijna 5000 producten voor voedselbank opgehaald met radio-actie Pot2000
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe Pot2000-actie van middelbare school Echnaton uit Almere leverde bijna 5000 'potten' met houdbare producten op. Dit houdbare eten en drinken is vrijdagmiddag gedoneerd aan de Voedselbank Almere, in...
-
Gesprekken over Lelylijn leveren niks op, teleurstelling bij provincies
FLEVOLAND • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberHet overleg tussen dat het kabinet en de noordelijke provincies vrijdagavond over de Lelylijn en Nedersaksenlijn hadden heeft niks opgeleverd. Het besluit over het vervolg van de spoorwegverbinding tu...
-
Explosies bij twee woningen in Zeewolde
ZEEWOLDE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberTwee woningen in Zeewolde zijn vrijdagavond getroffen door een explosie. Het gaat om huizen aan de Torenwachter en Enkhuizerweg. De eerste explosie vond plaats even na 21.30 uur 's avonds aan de Tore...