Boothuis KNRM Lelystad heeft eindelijk nieuwe thuisbasis na stormachtige periode

LELYSTAD • Zo 6 oktober 2024 | 18:07 • Zondag 6 oktober 2024 | 18:07

Na jaren gesteggel, heeft het veelbesproken boothuis van de KNRM Lelystad eindelijk een nieuwe locatie in de Bataviahaven. De thuisbasis van het reddingsstation was lang een heet hangijzer, omdat de oude ligplek niet goed bereikbaar bleek te zijn bij slecht weer. Tot nu; sinds dit weekend is de KNRM ook weer bij storm oproepbaar.

Langzaam en met horten en stoten komt zondagochtend het boothuis van de Lelystadse reddingsbrigade van z'n plek, na jaren voorbereiding. Tientallen vrijwilligers duwen en trekken aan de drijvende 'thuisbasis' om er beweging in te krijgen; zelfs de havenmeester en zijn nieuwe havenboot moeten eraan te pas komen om de drijvende loods naar de nieuwe locatie -zo'n 30 meter verderop- te varen.

Confrontatie met storm Eunice
De slechte bereikbaarheid van de oude locatie zorgde in februari 2022 nog voor grote problemen. Tijdens storm Eunice konden bemanningsleden niet bij hun reddingsspullen komen om een zinkend schip te hulp te schieten.

Boothuis tijdens storm Eunice

Voor Teun Putter van de KNRM was dat een lastige periode. "We zijn hier om mensen te helpen. En als dat dan niet lukt, dan vreet dat aan zo'n organisatie."

Verhuizing geeft voldoening
De verhuizing staat sinds vorig jaar op de agenda maar is meerdere malen uitgesteld. "Het was erg ingewikkeld om alle vergunningen te krijgen", zucht Putter. Maar die veelbesproken historie kan de pret nu niet drukken. "Dit is zo veel beter dan dat het was, we zijn nu weer ten alle tijden inzetbaar."

Op de nieuwe locatie

De sfeer zit er bij alle verhuizers dan ook goed in, al gaat de verplaatsing van het boothuis moeizaam; de weg naar de nieuwe ligplek blijkt vrij ondiep. Iedereen is druk in de weer en je hoort geregeld een waarschuwende schreeuw: "Pas op! Ho, nu trekken." Maar met hulp van de havenmeester verloopt de verplaatsing uiteindelijk voorspoedig.

Een gek moment voor Putter. "Ja, het is toch een soort thuis. Een woonark voor onze 30 vrijwilligers." Wanneer het reddingsstation eindelijk op z'n plek ligt, gaat er een zucht van opluchting door de groep. "Het voelt geweldig dat we nu op de plek liggen waar we ons werk kunnen doen", aldus een blije Putter.

Vrijwilligers aan het werk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel