Steeds meer ongelukken met scootmobielen, cursus moet oplossing bieden

DRONTEN • Vr 4 oktober 2024 | 17:47 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 17:47

Het aantal ongelukken met scootmobielen in Flevoland is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. In 2014 werden er vier ongelukken gemeld. In 2023 waren dat er 21. Veilig Verkeer Nederland denkt een oplossing te hebben: een scootmobielcursus.

Zestien ouderen deden daar vrijdag aan mee, in Dronten. Dat er veel ongelukken gebeuren met scootmobielen, snappen de deelnemers wel. "Als ik zie hoe sommige mensen er als een speer vandoor gaan, dat zou ik niet durven", zegt een van hen.

Een andere deelnemer beaamt dat snelheid soms het probleem is. "Als je langzaam rijdt - en dat doen we - dan gaat dat prima. Je moet gewoon voorzichtig zijn." Een derde deelneemster ziet andere oorzaken: "Ik denk dat het komt door onoplettendheid, en een gebrek aan ervaring."

'Slim rijden met je scootmobiel'
Op tijd stoppen, achteruit inparkeren, en de weg delen met ander verkeer. Tijdens de cursus 'Slim rijden met je scootmobiel' komt het allemaal voorbij. Cursusleider Feline Hielkema geeft buiten op het Meerpaalplein praktijkles op een speciaal uitgezet parcours.

"Wat ik belangrijk vind is dat mensen de tijd nemen om een nieuwe vaardigheid te leren. Net als fietsen en autorijden, wil je ook met een scootmobiel de tijd nemen", zegt Hielkema.

Binnen in een zaaltje van theater De Meerpaal wordt er theorieles gegeven door Joop van Bel van Veilig Verkeer Nederland. Hij benadrukt dat er geen verplicht scootmobielrijbewijs is. "De leverancier bezorgt de scootmobiel bij de klanten. Formeel moeten die dan een halfuurtje oefenen, maar soms zijn ze na tien minuten alweer weg."

Een verplichte cursus is wat hem betreft de oplossing, al is dat voor Veilig Verkeer Nederland lastig te organiseren. "Het kost allemaal geld", zegt Van Bel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel