Raadsleden nemen verantwoordelijkheid niet, vindt oud-griffier

FLEVOLAND • Zo 6 oktober 2024 | 8:00 • Zondag 6 oktober 2024 | 8:00

Gemeenteraden moet sneller een knoop doorhakken en zich niet verschuilen achter inwoners die tegen een voorstel protesteren. Die oproep doet Drontenaar Jan Dirk Pruim in het programma Over Flevoland Gesproken. Het stoort hem dat gemeenteraadsleden hun verantwoordelijkheid niet nemen: "die heb je niet voor niets gekozen."

Jan Dirk Pruim heeft zijn pensioen aangekondigd na een jarenlange loopbaan in het openbaar bestuur. Hij stopte in 2021 na bijna twintig jaar als raadsgriffier in Almere, maar was na die tijd nog op interimbasis gemeentesecretaris in Almere en Dronten. Ook is hij een veelgevraagd adviseur op het gebied van lokaal bestuur.

Terugdeinzen voor krachtig optreden
Het is Pruim opgevallen dat gemeenteraden er vaak voor terugdeinzen om zelf krachtig op te treden. "De controles worden weggezet bij een ombudsman, bij een accountant, bij een rekenkamer. Burgerparticipatie aan de voorkant, burgerberaden en noem maar op."

Dronten heeft dit jaar een burgerberaad ingesteld waarbij honderd inwoners zich uitgebreid hebben gebogen over de toekomstvisie van de gemeente. Pruim noemt dat "een heel kostbare methode. Ik heb wel eens gezegd: we hebben ook een aantal mensen gekozen om zulke processen in gang te zetten."

Hij zou graag zien dat de raadsleden op dat gebied meer het initiatief nemen. "Zij moeten die rol van volksvertegenwoordiger invullen en zelf standpunten innemen. Zij zijn gekozen om het gevoel van de samenleving in de arena van de raad te brengen. Dan kun je je niet verschuilen achter allerlei groepen inwoners of accountants."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel