Arbeidsmigranten bivakkeren soms in Urkerbos, wethouder wil beter vangnet

URK • Do 3 oktober 2024 | 21:34 • Donderdag 3 oktober 2024 | 21:34

De gemeente Urk herkent het beeld dat er incidenteel arbeidsmigranten met hun hele hebben en houden in het plaatselijke Urkerbos bivakkeren. Dat antwoordde wethouder Willem Foppen donderdagavond op vragen van de SGP-fractie.

Raadslid Geert Meun gaf tijdens de raadsvergadering aan signalen te hebben gekregen over arbeidsmigranten die met tassen met daarin hun bezittingen verblijven in het bos. Het zou dan gaan om mensen die net hun baan en daarmee ook hun huisvesting hadden verloren.

"We maken ons zorgen. We horen op Urk sociaal bewogen te zijn en er moet voor iedereen menswaardige huisvesting zijn", zei Meun. Hij wilde weten hoe de gemeente Urk deze problematiek aanpakt met name in het overleg met het bedrijfsleven en uitzendbureaus.

Zwangere vrouw zocht hulp
Volgens wethouder Willem Foppen komen er inderdaad af en toe schrijnende gevallen voor. Waarbij hij een voorbeeld aanhaalde van een zwangere arbeidsmigrante die ontslagen was en die bij de balie in het gemeentehuis aanklopte voor hulp. Of en hoe deze vrouw geholpen is vertelde Foppen niet.

Foppen is van mening dat er altijd huisvesting moet zijn voor arbeidsmigranten, maar ook een vangnet wanneer zij hun baan verliezen. Momenteel werkt de gemeente aan een plan voor een grootschalig migrantendorp op Urk. Wethouder Foppen geeft aan dat de gemeente daar de voorwaarden voor schept, maar dat het bedrijfsleven werk moet maken van een goed vangnet voor schrijnende gevallen.

Wel is hij realistisch dat het rondzwerven van arbeidsmigranten niet helemaal te voorkomen zal zijn: "Dit soort individuele gevallen zullen wel altijd blijven, ben ik bang."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel