Boutjes, moertjes en schroefjes krijgen tweede leven in bouwkringloop

LELYSTAD • Vr 4 oktober 2024 | 7:00 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 7:00

De kringloopwinkel is vooral bekend van tweedehands spulletjes als oude lp's en goedkope kleren. Maar in Lelystad kun je er vanaf morgen ook terecht voor vloeren, tegels en gereedschap. Alles voor het milieu, de portemonnee en ook nog eens het goede doel.

"We zijn het afgelopen halfjaar heel druk bezig geweest met allemaal vrijwilligers", zegt Janneke Pikkert. Haar kringloopwinkel De Groene Sluis opent zaterdag een heuse bouwafdeling. "Wij zijn de eerste fysieke bouwkringloop in Flevoland."

Iedereen heeft wel een kist op zolder met gereedschap dat niet of nauwelijks meer wordt gebruikt, denkt Pikkert. Die kun je dus straks hier inleveren. En als je iets nodig hebt? Dan kun je eerst langs de kringloop, voordat je naar de bouwmarkt gaat. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee.

'Altijd wel iets te doen'
Maar voor het zover is, moeten eerst de laatste puntjes op de 'i' worden gezet. Vrijwilliger Richard van Santen is een hoekje aan het maken waar houten palen kunnen staan, zonder dat die om kunnen vallen. "En er moet ook nog een hoop geprijsd worden. Er is altijd wel iets te doen."

Janneke en Richard in gesprek

Boutjes, moertjes, schroefjes en nippeltjes vind je er ook. "Je hebt niet altijd honderd schroeven nodig", zegt Pikkert. Bij de bouwmarkt is het namelijk moeilijk om kleinere hoeveelheden te vinden. "Soms heb je er aan tien genoeg." 

Dus kun je bij de kringloopbouwwinkel zoveel schroefjes halen als je wilt. En je krijgt ze mee in een potje, vertelt Pikkert. "Omdat we zo min mogelijk plastic willen gebruiken."

Ze ziet het liefst dat mensen voortaan eerst bij haar kringloopwinkel langsgaan, voordat ze nieuwe spullen kopen bij de bouwmarkt. "Ik zou het zo geweldig vinden als mensen gaan denken: waarom hebben we dit nooit eerder bedacht? Het is heel normaal om iets wat iemand over heeft beschikbaar te stellen voor iemand anders."  

Stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis deelt jaarlijks haar winst uit aan goede doelen in en rond Lelystad. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel