Explosies in Flevoland flink toegenomen, vooral in hotspots Almere en Lelystad

FLEVOLAND • Vr 4 oktober 2024 | 6:00 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 6:00

Het aantal explosies in Flevoland is de afgelopen negen maanden flink toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Sinds 1 januari hebben er in Flevoland minstens 35 explosies plaatsgevonden. Dat blijkt uit een telling op basis van berichtgeving van Omroep Flevoland. Vorig jaar waren dat er in die periode volgens de politie 24.

Vooral in Almere is de situatie verslechterd: het aantal explosies steeg van 13 naar 20. Lelystad zag een stijging van 7 naar 12 explosies.

Het afgelopen jaar
Als je naar een heel jaar kijkt, zie je zelfs in de berichtgeving dat tussen oktober 2023 en oktober 2024 maar liefst 49 explosies plaatsvonden in de provincie.

In praktijk ligt dit getal zelfs nog hoger omdat de politie niet elk incident meldt.

Bekijk hieronder waar de explosies plaatsvonden. Als je op de bommetjes klinkt, zie je ook onze berichtgeving erover:

Meerdere hotspots in Almere
De meeste explosies vonden plaats in Almere Stad, namelijk bijna twee derde van het totale aantal incidenten in Flevoland. Ook andere stadsdelen zoals Almere Haven en Almere Poort zagen een sterke toename.

In Almere Haven was er onder meer een explosie in de Kornwierde en vonden meerdere incidenten plaats rond de Keiwierde. In Almere Poort werden het Merlijnplantsoen en de Beneluxlaan meerdere malen getroffen.

Ook een toename in Lelystad
Lelystad kampt eveneens met een toename in explosies, vooral in Zuidwest en Noordwest Lelystad. Meerdere knallen waren er op dezelfde locatie in de Botter.

Naast Almere en Lelystad zijn ook andere plaatsen in Flevoland niet vrij van explosies. In Emmeloord vonden afgelopen jaar twee explosies plaats en ook in Swifterbant raakte een huis beschadigd door een explosie.

De politie Midden-Nederland ziet al langer een stijgende lijn in het aantal explosies. Bij het Landelijk Forensisch Coördinatie Team (LFCT) worden de incidenten met betrekking tot explosies bijgehouden. Uit de cijfers bleek in 2023 al een toename van het aantal incidenten ten opzichte van 2022. Het merendeel van de explosies is gericht tegen woningen en bedrijven.

Trend van terugkerende incidenten
Opvallend is dat op sommige locaties explosies vaker plaatsvinden, zoals in de Odeonstraat in Almere, waar in april 2024 binnen een paar dagen twee explosies waren.

Dit wijst mogelijk op terugkerende conflicten of gerichte acties.

Achterliggende redenen
De politie vermoedt dat veel van de explosies het gevolg zijn van conflicten. Dit kunnen ruzies zijn binnen het criminele circuit, maar ook persoonlijke conflicten zoals spanningen tussen jongeren, relationele problemen of zakelijke geschillen.

Deze verschillende achtergronden maken het lastig om een eenduidig patroon te herkennen, maar de explosies worden vaak ingezet als een middel om iemand te intimideren of een boodschap af te geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel