'Kersverse' foto van boerin Rianne uit Rutten op boerinnenkalender 2025

RUTTEN • Do 3 oktober 2024 | 17:06 • Donderdag 3 oktober 2024 | 17:06

'Het akkerbouwmeisje' Rianne Kamp uit Rutten staat komend jaar op de boerinnenkalender van 2025. Volgens haar een hele eer en ze wil hiermee de akkerbouw op de kaart zetten.

Voor de boeren- en boerinnenkalender kwamen dit jaar meer dan vierhonderd aanmeldingen binnen. Voor Rianne een bekende traditie waar al meerdere vrienden en vriendinnen aan mee hebben gedaan.

Familiebedrijf
Zelf is Rianne opgegroeid in het familiebedrijf van haar vader en oom, waar ook haar broers werken. Doordeweeks werkt ze in een aardappelhandelshuis en in het weekend helpt ze haar familie. "Dit is een bewuste keuze. Zo heb ik in ieder geval een vast inkomen en kan ik de familie ondersteunen. Een familiebedrijf hebben is niet altijd makkelijk dus ik kies voor mijn eigen zekerheid."

In de omgeving kennen mensen Rianne ook wel als 'het akkerbouwmeisje', vertelt ze. "De Noordoostpolder is klein en ik wilde altijd zodra ik mijn trekkerrijbewijs had een mooie roze trekker. Ik ging veel met mijn vader op pad en bezocht beurzen met hem, werkte tussen de tulpen en liep stage in de polder bij verschillende bedrijven."

Akkerbouw vs. veehouderij
"Veel mensen denken bij boerinnen aan vee en koeien en niet aan akkerbouw. Daarom wil ik het graag promoten", vertelt Rianne. "Mensen vragen vaak hoeveel koeien ik heb, terwijl het mijn passie is om met de trekker op pad te gaan en de aardappels te zien groeien." Ze hoopt dat het aantal vrouwen in de akkerbouw toe gaat nemen de komende jaren.

Niet alleen het feit dat het een voedselbron is maakt akkerbouw volgens Rianne belangrijke, maar ook de exporteren ervan. "Daarom werk ik ook buitenshuis om te leren hoe dat proces in elkaar zit."

Kalender
Op de boerinnenkalender staat Rianne poserend met een kers en niet met een ui of een aardappel. "Dat was een keuze van de makers. Zelf had ik dat liever gehad. Wel vond ik het fijn dat ik in mijn eigen blauwe overall gefotografeerd kon worden. Zo ben ik toch herkenbaar." Ze krijgt dan ook positieve reacties. "Niet iedereen verwachtte zo'n foto op een kalender van mij, maar de reacties zijn goed."

Vrijdag worden alle 26 agrariërs die op de kalender staan gepresenteerd aan de pers en het publiek. "Dan hoor ik ook welke maand ik ben. De kersenmaanden zijn juni tot en met augustus en zelf ben ik jarig in juli. Stiekem hoop ik dus op die maand." 26 oktober is er ook nog de jaarlijkse 'Miss Boerin Verkiezing'. "Een prijs zou leuk zijn, maar het gaat mij vooral om de akkerbouw."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel