Lege gevangenis in Almere mogelijk heropend? Staatssecretaris bekijkt de opties

ALMERE • Do 3 oktober 2024 | 16:56 • Donderdag 3 oktober 2024 | 16:56

Staatssecretaris Ingrid Coenradi van Justitie en Veiligheid wil onderzoek doen naar de heropening van de leegstaande gevangenis in Almere Buiten. Dat zou een mogelijkheid zijn om het tekort aan gevangenisplekken in Nederland op te lossen.

Dat zei ze woensdagochtend in een debat met de Tweede Kamer. Nederland kampt met een capaciteitstekort bij de gevangenissen. Daarom zouden veroordeelden niet in Nederland terecht kunnen en hun straf mogelijk in het buitenland moeten uitzitten.

Almere of Estland?
Volgens VVD-politicus Ullyse Ellian is dat niet de beste optie. De Almeerder wees Coenradi op het leegstaande complex in Almere. Iemand die twee weken moet zitten, kan beter zijn straf daar uitzitten dan in Estland, betoogde Ellian.

De staatssecretaris kwam daar later op terug. Ze zei niet al haar pijlen op 'Estland of welk land dan ook' te richten, maar ook naar maatregelen in Nederland te kijken. "De heer Ellian gaf al terecht aan, we hebben nog wel iets in Almere staan."

Al bijna zes jaar dicht
Het Almeerse gevangeniscomplex staat sinds de sluiting begin 2019 nog altijd leeg. Sindsdien zijn er verschillende plannen opgedoken om het complex nieuw leven in te blazen.

Zo zijn onder meer een hondentrainingscentrum, een oefenplek voor militairen en een opvanglocatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers besproken. Desondanks staat het gebouw van meer dan 24.000 vierkante meter nog altijd leeg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel