Archeoloog onderzoekt houtmonsters om mysterie middeleeuws kerkdak te ontrafelen

ALMERE • Do 3 oktober 2024 | 6:45 • Donderdag 3 oktober 2024 | 6:45

Hoe oud is het laatmiddeleeuwse kerkdak dat is gevonden in de grond bij Almere Pampus precies? Dat hoopt maritiem archeoloog Yftinus van Popta de komende maanden te weten te komen, door monsters van de resten van het dak te analyseren.

De resten van het kerkdak werden in de jaren tachtig gevonden in Pampus en zijn daar vervolgens herbegraven. Volgens Van Popta gaat het om een bouwpakket van minstens tachtig balken, die samen een kerkkap vormen van ongeveer 9 bij 22 meter. De balken zijn vermoedelijk in de vijftiende eeuw als scheepslading vervoerd, maar overboord gevallen.

De balken werden eerder in Almere Pampus herbegraven om uitdroging te voorkomen. Maar de exacte locatie was niet goed bewaard gebleven. In opdracht van de gemeente ging Van Popta zoeken naar het bouwpakket en heeft hij het uiteindelijk vorig jaar gevonden.

Reconstructie kerkdak

Jan de Rode
Stukjes hout zagen voor onderzoek
Deze week heeft Van Popta een deel van de houten constructie blootgelegd. Samen met een houtspecialist heeft hij verschillende stukken hout uit de constructie gezaagd. Die neemt hij mee om ze te onderzoeken.

Onder meer de jaarringen in het hout kunnen meer duidelijkheid geven over hoe oud de kerkkaponderdelen zijn. "Door naar de jaarringen te kijken weten we het jaar waarin die bomen zijn gekapt om onderdeel te worden van die kerkkap", zegt Van Popta.

Uniek vondst
Van Popta spreekt over een unieke vondst. "Er is voor zover ik weet nergens in Nederland maar waarschijnlijk ook nergens in Europa een kerkkap in een voormalige zeebodem terug te vinden en dan ook nog eens één die nog niet in elkaar is gezet. Dus gewoon heel uniek."

De vondst zegt volgens de archeoloog ook heel veel over de geschiedenis van Almere. "Het geeft in eerste instantie aan dat Almere natuurlijk niet altijd bewoond is geweest, maar ook zee is geweest." Ook geeft het aan dat "op zee van alles kon gebeuren. Van zinkende schepen tot in dit geval een deklading die over bord is geslagen."

Om de houten balken in goede staat te houden, gaan ze donderdag weer onder de grond. De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2025 verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel