Steun maar geen geld: premier Schoof bezoekt Lelystad voor woningbouwplannen

LELYSTAD • Wo 2 oktober 2024 | 17:41 • Woensdag 2 oktober 2024 | 17:41

Premier Dick Schoof doet geen toezeggingen of Lelystad de komende jaren op extra geld van het Rijk voor woonwijken kan blijven rekenen. Maar voor nieuwbouwplannen van Lelystad is wel brede steun.

Dat gaf Schoof woensdagmiddag aan tijdens een werkbezoek aan Lelystad. Dat stond in het teken van huisvesting en woningbouw. De premier maakte met burgemeester Mieke Baltus en wethouder Dennis Grimbergen wandelingen door het stadscentrum en Atolwijk.

Hij sloot het werkbezoek af bij de appartementen Lars en Lilly voor spoedzoekers en zag een presentatie over het nieuwe stadsdeel ZuiderC.

Met eigen ogen Lelystad willen zien
Schoof wilde met eigen ogen zien hoe Lelystad werkt aan het verbeteren van oudere wijken, oplossingen zoeken voor spoedzoekers en statushouders en een nieuw stadsdeel met mogelijk 20.000 huizen wil ontwikkelen.

"Woningbouw is één van de hoofdpunten van het kabinet. Er moeten gewoon woningen worden gebouwd. Daarvoor trekt dit kabinet de komende jaren vijf miljard euro uit, plus 2,5 miljard voor de bereikbaarheid van woonwijken," aldus Schoof.

Miljoenen
Lelystad leunt voor stadsontwikkeling zwaar op geld van het Rijk. Al sinds 1988 ontvangt de gemeente jaarlijks miljoenen euro's voor onderhoud van wegen, pleinen en het openbaar gebied.

Voor het project Lelystad Oost is voor de vernieuwing van woningen 39 miljoen euro beschikbaar, plus nog eens miljoenen voor enkele deelprojecten om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Projectadviseur en oud-minister Arie Slob zou graag zien dat het geld voor die deelprojecten niet al over twee jaar stopt. Burgemeester Baltus begrijpt dat: "Dat is de boodschap die we altijd geven. We krijgen ontzettend veel steun van het Rijk, maar je krijgt wat uit het potje onderwijs of uit het potje dat voor woningbouw is. Het zou mooi zijn als we een budget krijgen waarmee we zelf kunnen beslissen wat goed is voor een wijk als Lelystad-Oost."

In gesprek met Arie Slob

Lelystad Next Level
Voor de verdere ontwikkeling van Lelystad rekent de gemeente op verdere steun voor het grote project Lelystad Next Level. Daarmee moeten de economie, natuur en woningbouw worden versterkt. De gemeente werkt al enkele jaren aan het project, maar Rijk en provincie hebben nog geen concreet bedrag toegezegd.

Premier Schoof wilde niet vooruitlopen wat het Rijk gaat doen. "Als u mij vraagt over specifieke projecten, dan zal ik snel zeggen: 'Dat wordt in Den Haag bekeken.' Daar doe ik niet op een werkbezoek toezeggingen over."

De burgemeester zegt geen signalen te hebben dat het Rijk minder geld voor haar stad beschikbaar heeft. "We zien dat de samenwerking goed is en alles wat we vanmiddag hebben gehoord is dat dit in de toekomst zo zal blijven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel