Gereedschap gestolen bij Lelystadse Ruiltuin, vrijwilligers balen enorm

LELYSTAD • Wo 2 oktober 2024 | 16:28 • Woensdag 2 oktober 2024 | 16:28

Vrijwilligers van De Ruiltuin en het Bultpark in Lelystad balen enorm van een inbraak die er onlangs in het gebouw van De Ruiltuin heeft plaatsgevonden. Een doelgerichte inbraak wat hen betreft, want er is vooral gereedschap gestolen.

Niet zo lang geleden is begonnen met de afbraak van school De Kring in de Schouw. Naast deze voormalige school ligt de Ruiltuin met huisje als onderkomen/vergaderruimte en gereedschapsschuur. Bij de ruiltuin kunnen Lelystedelingen planten ruilen of brengen.

Toen de school er nog stond vormde die een prima afgesloten begrenzing van de Ruiltuin. Niemand kon zomaar de tuin inlopen, maar nu de school verdwenen is, is de Ruiltuin ook toegankelijk voor mensen die daar niets te zoeken hebben, omdat de afscheidingshekken hier en daar niet helemaal aansluiten.

Ramen en sloten vernield
En waar stichting De Ruiltuin en Stichting Bultparkcomité, beiden gebruikers van de voorzieningen, bang voor waren, is gebeurd: er is ingebroken en om binnen te komen zijn ramen en sloten vernield.

Al het elektrische gereedschap, zoals maai- en zaagapparatuur, is gestolen. Ook een kookplaatje is meegenomen.

"Het is waarschijnlijk geen kwajongenswerk geweest, maar een doelgerichte actie. Zo bleef bijvoorbeeld een ‘slecht’ koffiezetapparaat staan en werden de goede meegenomen. De schade is een paar duizend euro en dat is een fors bedrag voor beide stichtingen die niet voor diefstal verzekerd zijn," melden de organisaties.

Lees ook: Planten gestolen die daar speciaal waren neergezet voor mensen met visuele beperking: 'Heel zuur'

Extra zuur
De inbraak is extra zuur, omdat beide organisaties werken met enthousiaste vrijwilligers, die zo een deel van hun enthousiasme wel dreigen kwijt te raken.

Want ook de vernielingen in het Bultpark, een hardnekkig probleem, gaan nog steeds door. "Dat dat, los van het geld dat het kost om dingen te repareren of te vervangen, heel frustrerend en soms ook heel emotioneel is voor de vrijwilligers, staat buiten kijf."

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel