Almeerse kinderen maken samen met Gerda Havertong boeketten voor opa's en oma's

ALMERE • Wo 2 oktober 2024 | 6:32 • Woensdag 2 oktober 2024 | 6:32

Basisschoolkinderen uit Almere maken deze week vrolijke boeketjes voor opa's, oma's en eenzame ouderen. Met het initiatief wil stichting Grootouderdag de ouderen in het zonnetje zetten door ze een eigen feestdag te geven.

Met een groepje van vijf leerlingen werd de eerste activiteit van stichting Grootouderdag voor 2024 afgetrapt. Samen met actrice en ambassadeur Gerda Havertong, onder andere bekend van de kinderserie Sesamstraat, gingen de kinderen aan de slag om boeketjes te maken voor ouderen.

Het doel van deze nieuwe feestdag is om de waardevolle relatie tussen de jonge en oude generaties te vieren en om eenzaamheid tegen te gaan. "Ouderen willen niet achtergelaten worden", zegt Havertong. "Deze stichting probeert ons daarin wakker te schudden."

Officiële feestdag
Grootouderdag vindt zijn oorsprong in Italië en komt voort uit een educatief bloemenproject op basisscholen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een ‘eigen’ dag voor opa’s en oma’s.

In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement en wordt het jaarlijks gevierd met bloemen. De Stichting Grootouderdag heeft de feestelijke dag in Nederland geïntroduceerd en sinds 2014 wordt het ook hier gevierd. Dit jaar wordt grootouderdag op 6 oktober gevierd.

Eenzame ouderen
De kinderen bij de kinderopvang mogen een bosje bloemen mee naar huis nemen voor hun grootouders. Een aantal bosjes gaat naar eenzame ouderen in Almere. De zesjarige Myraan heeft voor zijn boeket een gele gerbera uitgezocht. "Ik vind hem mooi, omdat ik hem altijd zie bij bijen."

Het langsbrengen van een bloemetje aan opa of oma is een heel mooi gebaar, maar Havertong hoopt dat de kinderen het daar niet bij laten. "Als je vlakbij ze woont, ga er even naar toe. Laat opa en oma weten dat je van ze houdt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel