Conflict Libanon raakt Almeerse Aya diep: 'Heel Libanon wordt geraakt'

ALMERE • Di 1 oktober 2024 | 19:40 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 19:40

"Met heel veel pijn en met heel veel verdriet en onmacht." Dat is hoe de Almeerse Aya Selman kijkt naar de situatie in haar geboorteland Libanon. Buurland Israël is sinds de nacht van maandag op dinsdag bezig met grondaanvallen in het zuiden van Libanon, maar voert ook al een week luchtaanvallen uit op Libanese steden.

Aya Selman, die in Almere fractieleider is van de plaatselijke PvdA, is zelf opgegroeid in Libanon. Zij heeft er nog veel familieleden wonen en dat levert de Almeerse veel zorgen op. De vader van Selman was ook op bezoek in het land toen de aanvallen begonnen.

'Opgesloten in eigen land'
Haar vader heeft maandag gehoord dat er voor hem waarschijnlijk wel een vlucht zal zijn naar Nederland, hij heeft namelijk ook de Nederlandse nationaliteit. Maar de oma van Selman en haar tantes zullen in het land moeten blijven. Dat gegeven voelt heel dubbel voor de Almeerse. Volgens haar zitten de Libanezen in hun eigen land opgesloten.

Naar schatting zijn één miljoen Libanezen op de vlucht geslagen voor het geweld en zij zoeken hun heil met name in het noorden van het land. Ook de familieleden van Selman zijn in het noorden van Libanon. Samen verblijven ze met bijna driehonderd andere mensen in een schooltje.

Beelden worden steeds erger
De aanvallen van Israël op de terroristische organisatie Hezbollah treffen ook veel gewone Libanezen. "Al een week worden door het hele land, onschuldige burgers vermoord en gebombardeerd. Het zijn hele heftige beelden die we steeds zien en het wordt steeds erger", zegt de Almeerse.

"Mijn hele familie is Libanon", vertelt Selman geëmotioneerd. "En heel Libanon wordt geraakt." Selman probeert vanuit Almere om (financiële) hulp voor Libanon op poten te zetten. "In het schooltje waar mijn familie is opgevangen, zijn ook meer dan twintig baby's die melk nodig hebben."

Nu er nog geld overgemaakt kan worden naar Libanese banken, is dat één van de weinige manieren waarop er vanuit Nederland hulp mogelijk is. Zo heeft Selman op afstand matrassen en kussens kunnen kopen voor de vluchtelingen in de school.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel