Om armoede breed te bestrijden, krijgt voedselhulpstichting in NOP nu ook subsidie

NOORDOOSTPOLDER • Di 1 oktober 2024 | 20:28 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 20:28

Stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar (SZWEVE) in Noordoostpolder moet een jaarlijkse subsidie van de gemeente krijgen. SZWEVE verleent vergelijkbare voedselhulp als de Voedselbank. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder ziet in de stichting een aanvulling om armoede op een brede manier te bestrijden.

De Voedselbank in Noordoostpolder krijgt jaarlijks zo'n 7400 euro subsidie. Dit bedrag moet SZWEVE nu ook gaan krijgen als het aan de gemeenteraad ligt. De stichting kreeg tot nu toe incidenteel een bijdrage van de gemeente, maar dat is onvoldoende gaf PvdA-raadslid Henk van der Linde aan.

PvdA, ONS, GroenLinks en ChristenUnie-SGP kwamen met het plan voor de structurele subsidie. Zij wijzen op gemeentelijk onderzoek waaruit blijkt dat SZWEVE met criteria voor toelating werkt. Dat is te controleren, zeggen de partijen.

Ze wijzen er ook op dat de stichting openstaat voor een samenwerking met de Voedselbank. Al blijkt dat in de praktijk lastig omdat de voedselvoorziening onder een landelijk bestuur valt.

Stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar (SZWEVE) werd in 2016 opgericht. Wie in Emmeloord en omgeving niet (meer) in aanmerking komt voor hulp van de Voedselbank kan daar aankloppen. De hulp is vergelijkbaar: de stichting biedt ook voedselpakketten. Bij de Voedselbank kom je alleen in aanmerking voor hulp als je te weinig geld hebt om eten te kopen.

Tegenstanders willen alleen subsidie voor Voedselbank
De fracties van Politieke Unie (PU), CDA en VVD zijn tegen het plan. Zij gaven aan de structurele subsidie te willen houden bij de 'officiële partner': de Voedselbank. "De kerken doen ook prima werk en die subsidiëren we ook niet. En zo zijn er wel meer initiatieven", gaf CDA-raadslid Maayolein Goelema aan.

VVD-raadslid André Kromkamp liet weten dat een structurele subsidie aan een vergelijkbare stichting de deur openzet voor andere organisaties die ook naar geld gaan vragen. "Of is dit (bij SZWEVE, red.) een doelgroep die net tussen wal en schip valt en dat we daar op een andere manier op moeten inzetten om ze in beeld te krijgen?", vroeg PU-raadslid Arja Heerspink zich af.

Ter illustratie


Wethouder: 'Het zijn twee verschillende organisaties'
Wethouder Linda Verduin ontraadde het plan. Zij stelde dat beide organisaties een andere doelgroep hebben. "Het zijn mensen met een hoger leefgeld dan de Voedselbank", zei ze over de cliënten van SZWEVE. "Bij de stichting moeten mensen voor voedselhulp betalen en er is geen toezichthouder."

De dienstverlening van de Voedselbank is juist gratis, benadrukte Verduin. "Het toezicht is geregeld via de Voedselbank en er wordt toegewerkt naar zelfstandigheid." Volgens de wethouder is dat anders bij de stichting. "Daar zijn geen objectieve criteria voor toelating. Het is allemaal maatwerk." PvdA-raadslid Van der Linde benadrukte dat dit maatwerk juist goed is.

'Duidelijke regels zijn nodig bij subsidie'
De kritische noten konden niet voorkomen dat een nipte meerderheid van de gemeenteraad voor het plan stemde. Wethouder Verduin waarschuwde voorafgaand aan de stemming wel: de raad moet met duidelijke regels komen als ze de subsidie wil toekennen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel