Stoppen met roken en vapen tijdens Stoptober: 'Maar doe het niet tegen je wil'

FLEVOLAND • Di 1 oktober 2024 | 16:43 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 16:43

Stoptober is een goed moment om samen te stoppen met roken. Maar je moet het niet tegen je wil doen. Dat is advies dat Mubarka Dawood, 'stoppen met roken'-coach in het Flevoziekenhuis geeft aan het begin van de Stoptober maand.

Vanaf vandaag, dinsdag 1 oktober, proberen veel mensen de hele maand oktober geen sigaret op te steken. Dat is best lastig want wie wil stoppen met roken krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen, merkt Dawood in haar praktijk. "Een onrustig gevoel, angst, slapeloosheid en stoppen met roken verhoogt de eetlust."

Bij intakegesprekken die de coach voert kijkt ze eerst wat de rookgewoonten zijn. "We proberen samen de belemmeringen te herkennen en maken een plan van aanpak."

Vapen is groter probleem
Een groter probleem is vapen, merkt ze. "In een vape zitten soms wel honderd sigaretten. Bovendien is het door de verschillende smaakstoffen nog aantrekkelijker, met name voor jongere mensen."

Stoppen met roken of vapen is voor iedereen lastig. Afgezien van de verslaving aan de nicotine, gaat het ook om het afleren van bepaalde gewoontes. Dawood: "Sommige mensen nemen na het eten een sigaret of voor de gezelligheid bij de koffie. Zelfs na één jaar kan je nog trek hebben om weer te roken."

Een hele maand stoppen met roken kan helpen. "Door Stoptober creëer je een collectief gevoel en kan je elkaar ondersteunen." Niet-rokers kunnen helpen door met rokers te praten over stoppen, denkt Dawood. "Maar het is wel verstandig om te vragen of iemand daarover wil praten, anders krijg je weerstand."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel