Balgstuw Ramspol in Ens opgeblazen: voorbereiding op stormseizoen

ENS • Di 1 oktober 2024 | 8:22 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 8:22

Stormvloedkering Ramspol in Ens is dinsdagochtend vol lucht en water geblazen met oog op het stormseizoen. Het is een test om te kijken of alles goed werkt. De balgstuw is bedoeld om het achterland van Overijssel bij stormen te beschermen tegen hoogwater. Zodra de stuw omhoog komt, kunnen schepen niet doorvaren.

Het opblazen van de balgstuw gebeurt jaarlijks rond deze tijd. Dat wordt dan gecombineerd met een inspectie van het doek. Specialisten lopen op de stuw om het rubber te inspecteren op slijtage en beschadiging. 

Unieke waterkering
De balgstuw kwam er in 2002. Het is één van de zes stormvloedkeringen in Nederland. Rens van Maarschalkerweerd van Rijkswaterstaat: "We kijken of alles goed functioneert, of het team voldoende op elkaar is ingespeeld en of de techniek werkt."

De bedoeling is dat vandaag ook het balgdoek wordt geïnspecteerd. De kans dat dit ook gaat lukken is niet zo heel groot. "Voor de inspectie laten wij mensen over het doek lopen, dat kan alleen als het doek voldoende droog is en niet te glad, anders lopen we het risico dat de mensen in het water vallen, dat willen we niet." 

Ramspol is uniek, omdat nergens ter wereld een dergelijke bescherming tegen hoogwater bestaat, zegt Rijkswaterstaat. Die stelt dat de stuw een goedkoper en veiliger alternatief is dan het ophogen van dijken.

De kering tijdens een storm

De binnenkant van Ramspol

Duikers controleren systeem onder water
Zodra de balgstuw weer leegloopt, ligt die op de bodem van het Zwarte Meer. De verwachting is dat dat aan het einde van de middag is. Het doek wordt dan opgerold met vier katrollen. Tijdens een inspectie gaan duikers naar de bodem van het meer. Zij controleren of het doek op de juiste manier wordt opgerold en of er geen plooien in zitten. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel