Automobilist die boos en dronken inreed op eigen passagiers moet half jaar de cel in

EMMELOORD • Ma 30 september 2024 | 19:55 • Maandag 30 september 2024 | 19:55

Een 20-jarige Emmeloorder moet een half jaar de cel in voor bedreiging, een dubbele poging tot doodslag met zijn auto en rijden onder invloed. De man vervoerde in november 2022 vijf mensen in zijn Volkswagen Golf. Na de rit werd hij in Emmeloord door één van zijn passagiers aangesproken op zijn rijgedrag, omdat hij onverantwoord zou hebben gereden.

De bestuurder werd daar boos over. Hij dreigde dat hij de passagier dood zou maken en zei dat hij op moest passen. Daarna is de Emmeloorder volgens de rechtbank meerdere keren op hoge snelheid achteruit gereden en heeft hij geprobeerd twee mensen van het leven te beroven.

'Gelanceerd'
De passagiers probeerden de auto te ontwijken, maar twee van hen werden daadwerkelijk aangereden en volgens getuigen 'gelanceerd'. Eén van de passagiers werd met pijnklachten naar het ziekenhuis gebracht en moest daar een nacht voor observatie blijven.

De automobilist werd aanvankelijk verdacht van poging tot doodslag op alle vijf de passagiers. Maar de rechter vindt dat niet bewezen is dat de Emmeloorder ook op drie andere mensen is ingereden.

Wel staat vast dat de man onder invloed was van alcohol. Hij had bijna zeven keer meer alcohol in zijn lichaam dan bij een beginnend bestuurder is toegestaan.

Advocaat wilde taakstraf en boete
De advocaat van de bestuurder vroeg twee weken geleden bij de zitting om zijn cliënt vooral een taakstraf en een boete te geven. Hij deed dat, omdat er niet werkelijk sprake was van zwaar letsel.

Bovendien heeft de bestuurder inmiddels een baan bij het bedrijf van zijn vader en heeft hij een behandeling in een kliniek ondergaan.

Auto als wapen
Maar de rechtbank vindt de feiten te ernstig om die met een boete en taakstraf af te doen. De Emmeloorder heeft zijn auto als wapen gebruikt, stelt de rechtbank. De passagiers hebben later verklaard dat zijn op de bewuste avond vreesden voor hun leven.

Bij het vonnis van de rechtbank hoort ook een proeftijd van twee jaar. Als de man binnen die tijd opnieuw in de fout gaat, moet hij nog een half jaar langer de cel in.

Verder moet de Emmeloorder één van de slachtoffers een schadevergoeding van 1000 euro betalen. Ook raakt hij zijn rijbewijs een jaar kwijt en mag hij in die tijd dus geen auto besturen.

Daarnaast moet hij zich geregeld melden bij de reclassering en meewerken aan urineonderzoeken om het gebruik van drank of drugs vast te stellen. Verder moet de man zich laten behandelen door een zorgverlener en op zoek gaan naar een activiteit met een vaste structuur, zoals een baan of vrijwilligerswerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel