Flevoziekenhuis houdt ongelukken met fatbikes bij

ALMERE • Ma 30 september 2024 | 18:29 • Maandag 30 september 2024 | 18:29

Artsen op de spoedeisende hulp van het Flevoziekenhuis in Almere gaan deze week fatbike-ongelukken registreren. Ze noteren om wat voor ongeluk het gaat, de leeftijd van de bestuurder en wat voor letsel er is. Ook noteren de artsen of er een helm werd gedragen en of er andere personen bij het ongeluk betrokken waren.

Het aantal ongelukken met fatbikes neemt toe. Vooral onder jongeren bij wie dit vervoermiddel razend populair is. Cijfers over ongelukken zijn er niet. Daarom gaan tachtig ziekenhuizen in het hele land deze week een registratie bijhouden.

Dat moet duidelijkheid geven over het aantal ongelukken en wat de gevolgen zijn. Vooral wanneer er geen helm werd gedragen.

Opgevoerd
Bij veel fatbikes kan met een simpele bediening de maximum snelheid worden opgevoerd naar zo'n 50 kilometer per uur. Dan kan het voertuig een keer zo snel rijden dan wettelijk mag.

"Vaak zitten ze met z'n tweeën op zo'n fatbike en draagt er bijna niemand een helm", zegt een woordvoerster van het Flevoziekenhuis. Dat is voor de artsen op afdeling spoedeisende hulp een reden om daar eens goed aandacht voor te vragen.

Cijfers naar politiek
Alle gegevens die het Flevoziekenhuis verzamelt worden samengevoegd met die van alle andere ziekenhuizen en aangeboden aan de politiek in Den Haag.

Artsen hopen op die manier dat de politiek inziet dat er maatregelen nodig zijn met als doel om het aantal fatbike-ongelukken terug te dringen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel