Stalkende oom plaatste tracker onder auto van zijn neef en filmde hem, krijgt taakstraf en contactverbod

URK • Ma 30 september 2024 | 11:16 • Maandag 30 september 2024 | 11:16

Hij plakte briefjes onder de handgreep van het autoportier, plaatste een tracker onder de auto en verloor zelfs zijn eigen baan omdat hij zo druk was met het volgen van zijn neef. Na twee stopgesprekken met de politie wist Jaap van den B. nog niet van ophouden. De 64-jarige Urker moest maandagochtend voor de politierechter in Lelystad verschijnen om zich voor zijn daden te verantwoorden, maar hij was er niet.

Er was een tijd dat Van den B. en zijn neef een goede relatie hadden. Ergens in 2020 liep het contact echter spaak. Volgens de oom was geld de oorzaak van het conflict, volgens de neef werd zijn oom te claimerig en wilde hij meer afstand.

Dat ging zo ver, dat de neef het contact met zijn oom volledig wilde verbreken. Iets wat Van den B. niet leek te kunnen verkroppen, waarna in januari 2021 het stalken begon.

Hij begon zijn neef te volgen, ongevraagd foto’s en filmpjes te maken van hem in de kroeg en hij hield zich elke dag op bij het werk van zijn neef. Daarna volgde hij hem naar allerlei plaatsen op Urk, waardoor hij niet toekwam aan zijn eigen werkzaamheden. Dat viel op bij zijn werkgever, waarna Van den B. werd ontslagen.

Hij begon weer
Er volgden twee stopgesprekken met de politie, waarin de Urker toegaf zijn neef te stalken en telkens weer aangaf ermee te zullen stoppen. Ook familieleden van Van den B. drongen er bij hem op aan geen contact meer op te nemen met zijn neef.

Maar na een paar weken kon Van den B. het dan toch niet laten en begon hij weer. Claxonneerde hij als hij zijn neef zag rijden in de auto, begon hij te zwaaien of te seinen met zijn lichten en stuurde hij hem tekst- of spraakberichten.

Zaak gaat door
Bij het zien van de lege stoel waar de Urker verdachte maandag had moeten zitten, overwoog de rechter nog even de zaak aan te houden om Van den B. bij een volgende rechtszitting te dwingen aanwezig te zijn. Ze deed dat echter niet, omdat ze meeging in het verzoek van de officier van justitie om de zaak door te laten gaan in het belang van het slachtoffer.

"Ik heb niet het idee dat hij hier aanwezig wil zijn", zei de openbaar aanklager. Van den B. wist volgens haar heel goed dat hij vandaag in de rechtbank werd verwacht. De Urker weigerde de deur open te doen toen de wijkagent de dagvaarding wilde overhandigen en ook een gesprek in het café tussen de wijkagent en Van den B. over de zaak leverde niets op.

Taakstraf
De officier van justitie eiste een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. Ook vroeg ze de politierechter een contact- en locatieverbod op te leggen voor de duur van vijf jaar. De rechter matigde de taakstraf tot 100 uur, maar hield de voorwaardelijke celstraf van twee maanden overeind als stok achter de deur.

Ook oordeelde ze dat Van den B. de komende drie jaar geen contact meer mag opnemen met zijn neef en niet in de straat mag komen waar zijn neef woont. Doet hij dat wel, dan moet hij vijf dagen de cel in voor elke overtreding, met een maximum van een half jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel