Almeerse nierpatiënt krijgt na noodkreet op Facebook orgaan van gulle gever

ALMERE • Ma 30 september 2024 | 7:05 • Maandag 30 september 2024 | 7:05

Een Almeerse nierpatiënt die een jaar geleden op Facebook een oproep deed voor een nieuwe nier, heeft een donor gevonden. Het vinden van de nier was voor Aman Bisesser van levensbelang. De transplantatie gaat eind oktober plaatsvinden in het universitair ziekenhuis in Leiden.

Volgens het LUMC gebeurt het maar zelden dat er op deze manier een donor wordt gevonden die niet alleen bereid, maar ook nog eens geschikt is, om een orgaan af te staan. Zo'n transplantatie vindt maar een paar keer per jaar plaats, zo vertelt het ziekenhuis.

En de gulle gever is...
De donor van Bisesser is Zwollenaar Akim Bwefar. Hij las de noodkreet van de Almeerder nadat die via Facebook en Omroep Flevoland werd verspreid. Het verhaal raakte hem en hij nam meteen contact op met de nierpatiënt. Kort daarna ontmoetten de mannen elkaar voor de eerste keer in het Van der Valk-hotel in Almere.

Die ontmoeting, waarbij ook hun vrouwen aanwezig waren, voelde gelijk goed voor hen. Er was een klik en dat bevestigde voor beide gezinnen dat ze dit proces met elkaar aan wilden gaan. Wat volgde was een intensieve periode met medische controles en onderzoeken, waaruit bleek dat de Zwollenaar een geschikte donor was.

'Ik wil geen geld'
Buitenstaanders zouden wel eens kunnen vermoeden dat de donor geld voor zijn orgaan krijgt, maar dat is zeker niet het geval. Dat is allereerst verboden, maar Bwefar wil dat ook beslist niet. "Ik heb geen geld nodig, ik zoek ook geen nieuwe familie of vrienden. Ik wil deze man gewoon helpen." Volgens het LUMC heeft Bisesser veel geluk gehad met het vinden van zo'n onbaatzuchtig persoon.

Na de transplantatie zal het leven van de Almeerse nierpatiënt er anders uitzien, weet hij. Nu ligt hij noodgedwongen nog iedere nacht acht uur lang aan een apparaat om te dialyseren. Hij wordt daardoor erg beperkt en kan bijvoorbeeld niet of nauwelijks met zijn gezin op vakantie.

Bisesser vindt het desondanks een prachtige vinding en is blij dat het hem in leven houdt. Maar uiteindelijk was het vinden van een nieuwe nier voor hem van levensbelang. Vanwege de lange wachtlijsten zocht hij op een geheel eigen, alternatieve manier naar een donor. Nu hij de nier gevonden heeft, kijkt hij uit naar een toekomst met veel meer vrijheid zonder aan apparaten te hoeven liggen.

Hoe bedank je iemand die je leven redt?
De Almeerder worstelt wel met de vraag hoe hij zijn donor kan bedanken. In de wetenschap dat hij hem financieel niet kan en mag belonen, zoekt hij naar alternatieven. Het antwoord lijkt te liggen in de vriendschap die de mannen inmiddels hebben opgebouwd. Aman verwacht dat die hun leven lang zal duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel