Tentoonstelling werk architect Abbo, 'mooi bestaat niet'

ALMERE • Ma 30 september 2024 | 7:15 • Maandag 30 september 2024 | 7:15

Tankstation Autoradam, elke Almeerder kent het waarschijnlijk, maar wist je ook dat het ontworpen is door de Almeerse architect Jos Abbo? En zo staan er heel veel gebouwen van zijn hand in de stad. Met het realiseren van meer dan 300 projecten heeft Abbo een stempel op Almere gedrukt.

Na 43 jaar is de architect nu gestopt. Ter ere van hem komt er een lezing en een tentoonstelling, 'Van Fantasie naar Realiteit'. Zijn werk is vanaf komend weekend te zien in Stadsarchief Almere.

Autoradam

Eenvoudige gebouwen
Als architect gaat Abbo altijd uit van simpele herkenbare vormen, zoals bijvoorbeeld de kubus. "In mijn perceptie bestaat het woordje mooi niet," zegt hij. Een gebouw moet vooral functioneel zijn. Van oudsher worden in Nederland gebouwen gebouwd die moeten imponeren. Daarvoor worden allemaal tierelantijntjes gebruikt stelt Abbo. Dat kan volgens hem ook anders. "Ik word heel blij van simpele herkenbare vormen."

Het oeuvre van de architect omvat vrijstaande woningen, woon-werkprojecten, kantoren en bedrijfsgebouwen. Het begon allemaal met twee prijswinnende woningen in de experimentele wijken de Fantasie en De Realiteit. Hier realiseerde hij een woning met driehoekige panelen en een golfwoning. Daarvoor zocht hij samenwerking met andere partijen. Hij ontwierp een prototype om de golfwoning daarna seriematig te kunnen bouwen.

Golfwoning De Realiteit

Bouwen op eigen initiatief
Deze manier van werken is zijn handelsmerk geworden. "Zestig procent van wat ik gebouwd heb is op eigen initiatief ontwikkeld." Daarna zocht hij andere partijen en opdrachtgevers erbij.

Dat deed hij de laatste jaren ook bij projecten in de nieuwe wijk Oosterwold in Almere. Hier ging het om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Ook wel CPO-projecten genoemd, waarbij bewoners zelf samen woningen realiseren. Vooral op de samenwerking is Abbo trots. "Trots dat maken we allemaal samen."

Maquettes en foto's
De tentoonstelling is door Jos Abbo zelf samengesteld. Er zijn foto's en maquettes van zijn werk te zien. Je kunt 'Van Fantasie naar Realiteit' van 5 oktober tot 21 november bezoeken.

Maquette

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel