Almeerse pastoor na 28 jaar weg: 'Almere is vooral mooi door de mensen'

ALMERE • Zo 29 september 2024 | 18:02 • Zondag 29 september 2024 | 18:02

Met een beladen hart en veel knuffels heeft pastoor Sandor Koppers vandaag definitief afscheid genomen van de Sint Bonifatius Parochie in Almere. De Almeerse priester verlaat Flevoland na 28 jaar om een parochie in 't Gooi te gaan leiden. "Een groot gemis', volgens de kerkgangers.

En dat blijkt ook uit de opkomst bij zijn laatste voorgang. Honderden mensen kwamen zondag bijeen om de pastoor uit te zwaaien, met cadeaus en kaarten in de hand. De gloednieuwe kerk in Almere Muziekwijk zit zo vol, dat een groep mensen buiten op schermen naar de dienst kijkt.

Meer dan een pastoor
We spreken de goedlachse pastoor in zijn kantoor in de Sint Bonifatiuskerk in Almere Muziekwijk. In de ruimte vol met boeken, kaarsen en kruizen voelt de priester zich thuis. Koppers was immers persoonlijk verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe katholieke kerk.

Een volle kerk

Diep in zijn hart had hij het liefst willen blijven. "Het voelt toch een beetje als mijn kindje", lacht de pastoor. Ook de aanwezige kerkgangers hadden Koppers liever zien blijven. "Hij is voor ons echt meer dan een pastoor. Hij is een vriend", zo luidt het oordeel.

Verbinding
Terugkijkend op de bijna dertig jaar als pastoor in Almere noemt Koppers de bijzondere contacten met de Almeerders het belangrijkste. "In die tijd ben ik in staat geweest om relaties aan te gaan met mensen. En samen met mensen te verbinden." Die verbinding ziet Koppers ook echt als zijn nalatenschap.

Hij gaat de kerk ontzettend missen. "Het voelt echt als een soort rouwproces. Dat kost tijd." Maar bovenal gaat hij de mensen missen. "De Almeerders, want die maken de stad echt mooi. Dat is echt rijkdom", zo sluit de pastoor zijn verhaal -of bijna preek- af.

Koppers neemt afscheid

Toch hoeft Koppers 'zijn' Almeerse vrienden niet echt te missen: "Want we komen hem gewoon opzoeken hoor", lachen meerdere aanwezige feestvierders. "En hij is nog altijd welkom aan de eettafel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel