Bruggen Markerwaarddijk gaan niet meer open als het hard waait

LELYSTAD • Zo 29 september 2024 | 15:07 • Zondag 29 september 2024 | 15:07

De twee bruggen in de Markerwaarddijk bij Lelystad gaan vanaf dinsdag niet meer open als het harder waait dan windkracht zes. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het gaat om de twee bruggen in de Houtribsluis.

Dat betekent dat grotere schepen op winderige dagen moeten omvaren, bijvoorbeeld via Enkhuizen. Rijkswaterstaat verwacht dat dat op ongeveer veertig dagen per jaar voor gaat komen.

De maatregel is nodig omdat de bewegende delen van de brug te zwaar belast worden. "Uit controleberekeningen is gebleken dat er anders schade ontstaat in het verouderde bewegingswerk", schrijft Rijkswaterstaat.

De bruggen zijn bijna vijftig jaar oud. "Door de jaren heen zijn ze intensief belast door steeds meer en zwaarder verkeer. Ook openen de bruggen vaker en bij zwaardere omstandigheden dan bij aanleg voorzien."

De maatregel blijft gelden totdat de bruggen in zijn geheel worden vervangen. Daarvoor is Rijkswaterstaat nu plannen aan het maken.

Een openstaande brug in de Houtribsluis

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel