Machine uit Nagele zet onkruid onder stroom: "Je vernietigt het met wortel en al"

NAGELE • Zo 29 september 2024 | 19:00 • Zondag 29 september 2024 | 19:00

Onkruid op akkers niet schoffelen of vergiftigen, maar een flinke opdoffer geven met elektriciteit. Dat doet de machine die Paul Andela uit Nagele heeft uitgevonden. Hij voorziet een grote toekomst: "Ik denk dat steeds meer boeren deze techniek gaan gebruiken."

Het onkruid krijgt een schok

Onkruid in je eigen tuin is al een voortdurende strijd, maar voor boeren is de bestrijding ervan nog belangrijker. Onkruid kan je wortelen, uien of aardappelen flink dwarszitten. Vooral voor biologische boeren is het arbeidsintensief om de akkers vrij te houden van ongewenste planten, want spuiten mag meestal niet. "We hadden al eerder een robot bedacht die heel precies onkruid in de rijen waar de gewassen staan kan elektrocuteren. Maar de kale stroken tussen die rijen waren nog een probleem. Met onze nieuwe techniek kunnen we daar nu snel en effectief het onkruid aanpakken."

Met de hand onkruid wieden

Metalen vingers
Andela is geen onbekende in de wereld van machines voor de landbouw. Hij heeft al verschillende constructies uitgevonden. Zijn machines zijn inmiddels in heel Europa en zelfs daarbuiten te vinden. In 2023 won het bedrijf de Flevopenning voor Toponderneming. De laatste onkruidelectrocuteermachine kun je omschrijven als een stuk of tien armen die achter een trekker hangen. Aan het eind zit steeds een soort hand met platte metalen vingers. Die vingers gaan over de grond tussen de rijen van het gewas. Alles wat daar groeit, is in principe onkruid en krijgt een korte maar heftige stroomstoot. "Het plantje wordt heel kort geraakt, maar dat is voldoende om het met wortel en al te doden."

De metalen vingers

Oude techniek
De techniek van Andela's machine is al decennia oud. "Al in de jaren '70 van de vorige eeuw werd het bijvoorbeeld in Amerika gebruikt", vertelt de ondernemer. "Toen Roundup, een chemisch bestrijdingsmiddel, opkwam, was dat natuurlijk veel makkelijker en goedkoper. Maar nu dat bestrijdingsmiddel steeds meer onder vuur ligt, komen oude technieken weer terug. We verfijnen en verbeteren ze, zodat ze nog effectiever zijn dan vroeger. We werken bijvoorbeeld ook met camera's zodat het onkruid nog preciezer aangepakt kan worden."

Gevaarlijk
Volgens Andela is de machine niet gevaarlijker dan andere landbouwmachines. "Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. De stroomstoten zijn kort maar krachtig. Schrikdraad maal duizend ongeveer." De planten die niet geraakt worden, hebben er geen last van en worden eventueel afgeschermd met kunststof platen tussen de machine en de bladeren.

Niet alleen bij bio-boer
Volgens Andela is zijn machine de enige in zijn soort op de markt, en hij verwacht dat deze op steeds meer plekken zal worden ingezet, ook bij boeren die nu nog chemische middelen gebruiken. "Elke keer worden er chemische middelen verboden. Dat gaat de komende jaren door. Dan zullen boeren iets anders moeten," voorspelt hij.

Paul Andela

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel