Machine uit Nagele zet onkruid onder stroom: 'Je vernietigt het met wortel en al'
Onkruid op akkers niet schoffelen of vergiftigen, maar een flinke opdoffer geven met elektriciteit. Dat doet de machine die Paul Andela uit Nagele heeft uitgevonden. Hij voorziet een grote toekomst: "Ik denk dat steeds meer boeren deze techniek gaan gebruiken."
Het onkruid krijgt een schok
Met de hand onkruid wieden
Andela is geen onbekende in de wereld van machines voor de landbouw. Hij heeft al verschillende constructies uitgevonden. Zijn machines zijn inmiddels in heel Europa en zelfs daarbuiten te vinden. In 2023 won het bedrijf de Flevopenning voor Toponderneming. De laatste onkruid-elektrocuteermachine kun je omschrijven als een stuk of tien armen die achter een trekker hangen. Aan het eind zit steeds een soort hand met platte metalen vingers. Die vingers gaan over de grond tussen de rijen van het gewas. Alles wat daar groeit, is in principe onkruid en krijgt een korte maar heftige stroomstoot. "Het plantje wordt heel kort geraakt, maar dat is voldoende om het met wortel en al te doden."
De metalen vingers
De techniek van Andela's machine is al decennia oud. "Al in de jaren '70 van de vorige eeuw werd het bijvoorbeeld in Amerika gebruikt", vertelt de ondernemer. "Toen Roundup, een chemisch bestrijdingsmiddel, opkwam, was dat natuurlijk veel makkelijker en goedkoper. Maar nu dat bestrijdingsmiddel steeds meer onder vuur ligt, komen oude technieken weer terug. We verfijnen en verbeteren ze, zodat ze nog effectiever zijn dan vroeger. We werken bijvoorbeeld ook met camera's zodat het onkruid nog preciezer aangepakt kan worden."
Gevaarlijk
Volgens Andela is de machine niet gevaarlijker dan andere landbouwmachines. "Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. De stroomstoten zijn kort maar krachtig. Schrikdraad maal duizend ongeveer." De planten die niet geraakt worden, hebben er geen last van en worden eventueel afgeschermd met kunststof platen tussen de machine en de bladeren.
Niet alleen bij bio-boer
Volgens Andela is zijn machine de enige in zijn soort op de markt, en hij verwacht dat deze op steeds meer plekken zal worden ingezet, ook bij boeren die nu nog chemische middelen gebruiken. "Elke keer worden er chemische middelen verboden. Dat gaat de komende jaren door. Dan zullen boeren iets anders moeten," voorspelt hij.
Paul Andela
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Flevoland komt er bekaaid af in restaurantgids, Lelystad levert 'enthousiaste autodidact'
FLEVOLAND • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariDat Flevoland op culinair gebied geen hoge ogen gooit is algemeen bekend. Maar weinig zaken uit onze provincie kunnen de restaurantcritici echt bekoren. Dat blijkt maar weer eens uit de jaarlijkse restaurantgids...
-
Groene Kathedraal duikt op in Tilburg, Land Art vraagt om aanpassing naam
ALMERE • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariEen nieuw kunstwerk in Tilburg mag niet de naam de Groene Kathedraal krijgen. Dat vindt Land Art Flevoland, de organisatie achter de landschapskunstwerken in Flevoland. De organisatie is namelijk bang...
-
Verkrachting van 12-jarig meisje niet bewezen, wel 3 jaar cel voor ontucht
ALMERE • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariEen 55-jarige man uit Almere moet drie jaar de cel in voor ontucht met een meisje van 12. De rechtbank in Lelystad sprak hem woensdag wel vrij van de juridische kwalificatie verkrachting. Er zat onvoldoende...