Weg met de auto: lopen en fietsen naar school levert prijzen op

ALMERE • Vr 27 september 2024 | 17:04 • Vrijdag 27 september 2024 | 17:04

Niet met de auto naar school, maar lopen of fietsen. Met het pilotproject HighFive wil basisschool De Polderhof in Almere Haven leerlingen meer laten bewegen. Kinderen krijgen een tag en verdienen punten door langs loop- en fietsroutes te gaan en zich te melden bij een scanpaal.

Directeur Annet van Brussel van De Polderhof ziet nog altijd meerdere ouders die hun kind met de auto naar school brengen. "Op weg naar werk zetten ze dan hun kinderen af. We hopen dat ze nu toch tegen hun ouders zeggen: mag ik nu zelf met de fiets naar school?"

Prijzen
Het is een ludiek project waarbij prijzen zijn te winnen, zoals een ticket voor een pretpark of een clinic van de buurtcoach. Bij de leerlingen valt dat zeker in de smaak. "Ik verheug me er wel op, toen een vriend tegen me zei dat je pretparktickets kan winnen." Een andere leerling is nu ook gemotiveerd. "Meestal ga ik gewoon lopen omdat ik naar school moet. Maar nu krijg je er ook nog prijzen bij, dat is extra leuk."

Het HighFive-project is bedacht in België en wordt nu verder uitgerold in Nederland. Inmiddels zouden volgens de organisatie erachter 115 scholen in 46 gemeentes in Nederland en België zijn aangesloten.

Almere is de eerste gemeente in de provincie Flevoland die mee gaat doen. Wethouder Micha Mos ziet meerdere voordelen. "Ten eerste helpt het kinderen om veilig op school te komen. Als kinderen fietsend of lopend naar school komen, dan geeft dat een veiligere verkeersomgeving. Maar ook krijgen we kinderen lekker aan het sporten en bewegen. Hoe vroeger ze dit leren, hoe meer ze dat blijven doen."

De pilot op de Polderhof loopt dit hele schooljaar. De bedoeling is dat ook andere scholen in de provincie gaan starten met HighFive.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel