Premier Schoof fel over uitspraken staatssecretaris Jansen: 'Sommige dingen zeg je niet'

ALMERE • Vr 27 september 2024 | 11:21 • Vrijdag 27 september 2024 | 11:21

Minister-president Schoof reageert fel op uitspraken van de Almeerse PVV-staatssecretaris Chris Jansen. Jansen wilde maandag in een uitzending van Goedemorgen Nederland geen afstand doen van de 'minder Marokkanen'-uitspraak Geert Wilders. Voor Schoof is het 'evident' dat dat niet kan.

Wilders deed die uitspraak in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij werd er uiteindelijk voor veroordeeld, vanwege groepsbelediging. Chris Jansen, toen gemeenteraadslid voor de PVV in Almere, deed toen als enige van zijn fractie geen afstand van de uitspraak.

Verschillende rollen
Bij zijn aanstelling als staatssecretaris eerder dit jaar werd Jansen gevraagd om dat alsnog te doen, maar dat weigerde de Almeerder. "Als bestuurder zult u mij dit soort dingen niet meer horen zeggen, maar als volksvertegenwoordiger sta ik achter de keuzes die ik toen gemaakt heb", zei Jansen toen.

Lees ook: 'Minder Marokkanen'-standpunt achtervolgt Chris Jansen, maar hij heeft nu 'andere rol'

En afgelopen maandag bevestigde Jansen bij WNL dus dat hij die uitspraak nog steeds goedkeurt. Wel zegt hij dat dat een privé-opvatting is, en niets zegt over het kabinetsbeleid. Vanuit zijn rol als staatssecretaris zou hij wel afstand doen van de uitspraken.

'Eigen opvattingen niet uitspreken'
Daar gaat premier Schoof dus niet in mee. Bewindslieden spreken in het openbaar namens het hele kabinet en mogen persoonlijke opvattingen niet uitspreken, zei hij vrijdag.

"Er zijn sommige dingen die je als bewindspersoon gewoon niet zegt", aldus de premier voorafgaand aan de ministerraad. Volgens Schoof doen persoonlijke opvattingen er niet toe als je minister of staatssecretaris bent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel