Door de polder met het OV? 'Niet te doen!'

BIDDINGHUIZEN • Vr 27 september 2024 | 6:24 • Vrijdag 27 september 2024 | 6:24

Het is slecht gesteld met het openbaar vervoer in Nederland. Vooral mensen die in het landelijk gebied wonen zijn de pineut. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Veel mensen in Biddinghuizen bijvoorbeeld zijn het lange wachten op de bus beu en nemen de auto.

Het afgelopen jaar zijn drie bushaltes in Biddinghuizen opgeheven. Dat is nog niet alles. "Af en toe vallen er ook bussen uit", zegt een jongeman. "Er is maar één buslijn in Biddinghuizen: van Dronten naar Harderwijk en van Harderwijk weer terug naar Dronten." Een andere jongen valt hem bij: "Ze rijden nu twee keer per uur (in de spits), maar eerst was het wel wat vaker. Het is gewoon een beetje slecht geregeld."

Met de bus naar Elburg? Een ramp!
Vooral mensen met een laag inkomen zijn de dupe, blijkt uit het onderzoek van het Planbureau. Die kunnen geen auto aanschaffen en moeten met de fiets of met de bus, maar dan ben je veel langer onderweg. Wie bijvoorbeeld van Biddinghuizen met de bus naar Elburg wil, moet eerst naar Harderwijk. Een rit van langer dan een uur.

"Ik werk in Lelystad", vertelt een mevrouw. "Dat is met de bus niet handig te bereiken." Er is geen rechtstreekse OV-verbinding tussen Biddinghuizen en Lelystad. Dus zou die via Harderwijk naar de hoofdplaats van Flevoland moeten reizen. Een busrit met overstap op Harderhaven en van daar met de bus naar Lelystad, is ook een dik uur in de bus als het meezit. "Ik heb mijn auto ook nodig om naar afspraken te gaan", zegt de vrouw. "Ik rij door de hele polder. Dat is met het OV echt niet te doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel