Nederland neemt vandaag afscheid van de F-16 met formatievlucht, hier kan je de straaljagers (hopelijk) zien

FLEVOLAND • Vr 27 september 2024 | 9:13 • Vrijdag 27 september 2024 | 9:13

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag definitief afscheid van de oude vertrouwde F-16. De straaljager verdwijnt na 45 dienstjaren uit het Nederlandse luchtruim. Het afscheid wordt gevierd met een rondvlucht over Nederland door een formatie van de laatst overgebleven F-16's. Daarbij komen de vliegtuigen vrijdag naar verwachting ook kort over Flevoland heen. 

In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over de formatievlucht met brullende straaljagers. Daarvoor namen we contact op met majoor André Bongers van de Koninklijke Luchtmacht.

Wat gaat er gebeuren?
"Minimaal zes en mogelijk acht F-16's starten vrijdagmiddag rond 13.30 uur aan een ronde over Nederland. Ze zullen daarbij naar twaalf locaties vliegen die bepalend zijn geweest in de 45 jaar dat de straaljager in Nederland actief was", legt de majoor uit. 

De vliegtuigen starten vanaf het Noord-Brabantse vliegveld Volkel en vliegen dan naar onder meer vliegbasis Leeuwarden, het schiet- en oefengebied op Vlieland, het Gelderse commandocentrum Nieuw-Milligen, Den Haag en andere vliegbases in het zuiden. De F-16's zullen dat doen op een hoogte van ongeveer vierhonderd meter en ze vliegen de hele tijd in formatie, zegt majoor Bongers.

Is er een relatie tussen de de F-16's en Flevoland?
"Eigenlijk niet, de afgelopen 45 jaar was Flevoland met name een provincie waar de straaljagers alleen overheen vlogen van en naar hun oefenterreinen", laat Bongers weten. 

Wel vielen de F-16's regelmatig op boven Flevoland als ze door de geluidsbarrière knalden om vliegtuigen te onderscheppen. Ook escorteerden twee F-16's vorig jaar nog het regeringstoestel van de Franse president Macron boven Flevoland.

Ruben Hofs
En onze provincie was soms een dankbare achtergrond voor luchtfoto's van de Koninklijke Luchtmacht. Daarover later meer.

Hoe laat komen de F-16's over onze provincie?
De formatievlucht vertrekt om 13.30 uur vanaf vliegbasis Volkel en zal in totaal zo'n twee uur duren. Nadat de straaljagers Twente, Leeuwarden en Vlieland hebben aangedaan, vliegen ze over het IJsselmeer richting het Air Operations Control Station Nieuw Milligen op de Veluwe. Vermoedelijk zal dat ergens tussen 14.00 en 14.30 uur zijn. De tijden kunnen door omstandigheden nog wijzigen.

Waar passeren ze Flevoland?
Volgens majoor Bongers is het lastig om te zeggen hoe de route precies gaat verlopen. Het kaartje hierboven is daarom vooral indicatief. Het verloop van de route hangt met name af van de plaatselijke weersomstandigheden. Ook moet de formatievlucht rekening houden met het andere vliegverkeer, bijvoorbeeld met de aanvliegroutes richting Schiphol. Het lijkt er daarom nu sterk op dat Oostelijk en Zuidelijk Flevoland vermeden worden.

Dat betekent dat de F-16's vermoedelijk wel over de Noordoostpolder vliegen, om uiteindelijk via Kampen richting de Veluwe te gaan. Het is daarom mogelijk dat mensen bij de oostelijke randmeren tussen Dronten en Zeewolde nog wel een glimp van ze op kunnen vangen.

Waar de straaljagers precies over de Noordoostpolder vliegen is onbekend. Wellicht dat de Poldertoren in Emmeloord een richtpunt zal zijn, zoals bij de F-16's op onderstaande archieffoto. Maar ook hier benadrukt Bongers dat de weersomstandigheden de precieze route onzeker houden.

Archief

Frank Crébas
Zijn de F-16's ook te zien?
Zoals eerder gezegd zullen de straaljagers met een aanzienlijke snelheid op zo'n vierhonderd meter hoogte vliegen. Met normale weersomstandigheden zouden ze dan goed te zien, maar vrijdag lijkt het weer tóch een spelbreker te worden.

Weerman Robert de Vries verwacht dat vrijdagmiddag behoorlijk onstuimig gaat verlopen met flink wat wind. Zeker boven het IJsselmeer moeten de piloten rekening houden met windkracht zeven of acht. En ook lijkt het 's middags flink te gaan regenen. De Vries verwacht dat de F16's nog wel onder de wolkenbasis zichtbaar kunnen zijn, maar een makkelijke vlucht lijkt het niet te gaan worden.

Mochten ze door de weersomstandigheden uiteindelijk niet te zien zijn boven Flevoland dan hebben we gelukkig de foto's uit het verleden nog. Deze zijn gemaakt door Frank Crébas uit Emmeloord.

Frank Crébas
Frank Crébas
Frank Crébas
Emmeloorder is hoffotograaf
Luchtvaartfotograaf Frank Crébas zette in zijn loopbaan ontelbare keren F-16's op de gevoelige plaat. Ook maakte de 'hoffotograaf van de luchtmacht' in 2016 boven Flevoland speciale foto's vanuit een F-16. De opvolger van de oude straaljager, de F-35, maakte toen een kennismakingsvlucht boven Nederland.

Crébas schoot vanuit de stoel achter de F-16-piloot prachtige beelden van de F-35. Dat leverde onder meer deze iconische foto op van het hypermoderne toestel met op de achtergrond de vuurtoren van Urk.

Frank Crébas
De Emmeloorder kan tijdens de afscheidsvlucht helaas niet mee om vanuit de lucht foto's te maken. Alle overgebleven toestellen van de F-16 in Nederland zijn de variant met maar één zitplek. Crébas zal zijn plaatjes dus vanaf de grond moeten schieten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel