Basisscholen doen een battle: wie zamelt het meeste oud textiel in?

ALMERE • Do 26 september 2024 | 16:35 • Donderdag 26 september 2024 | 16:35

Tien Almeerse basisscholen strijden tot en met 24 oktober om de winnaar van de Textiel Race te worden. Dat is een wedstrijd tussen basisschoolleerlingen om zoveel mogelijk oud textiel op te halen voor recycling. De winnaar mag op schoolreisje naar wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

De Textiel Race wordt georganiseerd door de organisatie Race Against Waste. Tijdens de race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 het tegen elkaar op door textiel te ruilen, te repareren en in te zamelen.

De scholen die in Almere meedoen zijn; de Verwondering, de Verbeelding, Aurora, De Zevensprong, Het Avontuur, De Lichtboei, De Olijfboom, De Windwijzer, de Polygoon en de Watertuin. De Textiel Race Almere is een initiatief van de gemeente Almere en Stichting Stad & Natuur Almere.

Bewustwording
De leerlingen van ecologische basisschool De Verbeelding kregen van Sarah Portier van Race Against Waste uitleg wat ze moeten doen. "We gaan zorgen dat de kinderen gaan inzamelen", zegt Portier.

Het idee is dat de leerlingen de buurt in gaan om te vragen of iemand oud textiel heeft. Ze nemen dat mee naar school en zo verdienen de kinderen punten. Maar dat kan ook door kleding te repareren.

De organisatie van de wedstrijd wil zo voorkomen dat kleding in de vuilniszak wordt gestopt. "De helft van ons textiel belandt bij het restafval. Dat wordt verbrand en dat is hartstikke slecht voor de planeet."

Donderdag was de kick-off. De race start vervolgens op maandag 30 september en duurt tot 24 oktober.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel