Taakstraf voor vrouw uit Zeewolde die in rechtbank stalking van haar ex blijft ontkennen

ZEEWOLDE • Wo 25 september 2024 | 22:06 • Woensdag 25 september 2024 | 22:06

"Ik geloof u niet als u zegt: 'Dat was ik niet'." Volgens de politierechter was het wel degelijk de 35-jarige D. S. uit Zeewolde die haar ex-vriendin heeft gestalkt in april en mei. De rechtbank acht bewezen dat S. haar ex heeft gebeld, soms wel veertig keer in een kwartier.

"Het is gekmakend, want ik weet gewoon zeker dat ik het niet heb gedaan", waren de woorden van S. tegen de politierechter. Het was wel vanaf haar telefoon dat haar ex werd belaagd met telefoontjes vanaf 11 april. Nadat de relatie tussen de twee was verbroken, had er in februari er een stopgesprek plaatsgevonden omdat de ex vond dat ze werd lastiggevallen door de vrouw uit Zeewolde.

"We hebben geprobeerd vriendschap op te bouwen vanuit de breuk van de relatie. Toen het stopgesprek was gevoerd, was het voor mij klaar en heb ik mijn leven opgepakt en ben doorgegaan", legde S. de rechter uit.

Eten bezorgen
Twee maanden bleef het rustig. Vanaf 11 april kreeg haar ex niet alleen te maken met heel veel telefoontjes, ook werd er op datingsite Badoo een profiel aangemaakt onder haar naam en werd ze via dat profiel door mannen benaderd met WhatsApp-berichten.

Ook werd er door verschillende restaurants eten bezorgd bij haar thuis, terwijl ze niets had besteld. Op de telefoon van S. werden zoektermen gevonden met omschrijvingen als 'Eten bezorgen Biddinghuizen', maar ook 'Hoe kun je iemand stalken' en werd er gezocht op de naam van haar ex.

'Situatie overviel me'
S. bleef benadrukken dat ze nergens van wist. Ze zei ook haar telefoon en simkaart niet te hebben uitgeleend. "Het is raar, dat ben ik helemaal met u eens", zei ze tegen de politierechter. Bij de politie beriep ze zich op haar zwijgrecht. Op de vraag van de rechter waarom ze dit deed, terwijl de situatie om uitleg schreeuwde, antwoordde ze:

"Dat was op advies van mijn advocaat, mede omdat ik zelf geen flauw idee had wat er over me heen kwam. De situatie overviel me in alle vormen." Bij het laatste woord van de zitting zei ze ook: "Ik wil niet teniet doen wat slachtoffer is overkomen, maar ik ben hier net zo goed slachtoffer van."

Contactverbod
"Voor het slachtoffer was het ook gekmakend, en ik denk dat ik het dan nog zacht uitdruk", stelde de politierechter. In een schriftelijke slachtofferverklaring liet het slachtoffer weten getraumatiseerd te zijn door de gebeurtenissen en moeite te hebben mensen te vertrouwen.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook vroeg hij de rechtbank een contactverbod tussen S. en haar ex en eiste hij de schadevergoeding toe te wijzen die het slachtoffer had ingediend.

De rechter oordeelde dat er te weinig wettig bewijs was dat S. een profiel voor haar ex heeft aangemaakt op de datingsite en dat ze eten heeft besteld op naam van haar ex. S. zat namelijk zelf ook op Badoo en bestelde in de tijd dat ze met haar ex-partner samen was ook wel eens eten, waardoor het te verklaren zou zijn dat gegevens hierover op haar telefoon te vinden zijn.

Daarom matigde ze de eis van het Openbaar Ministerie en legde de vrouw een taakstraf op van 160 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Daarnaast mag S. niet in de buurt komen van haar ex. Doet ze dat wel, dan moet ze vijf dagen de cel in voor elke overtreding, met een maximum van zes maanden. Ook moet ze haar ex een schadevergoeding betalen van 750 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel