Provincie hoopvol dat EBS vaker rijdt, andere vervoerder kiezen geen oplossing

FLEVOLAND • Wo 25 september 2024 | 18:45 • Woensdag 25 september 2024 | 18:45

De provincie is "voorzichtig optimistisch" dat busbedrijf EBS in december voldoende nieuwe chauffeurs in dienst heeft om de volledige dienstregeling te rijden. Toch volgt er begin december nog een overleg met EBS om daar zeker van te zijn.

Dat zei gedeputeerde Jan de Reus in antwoord op vragen van de PVV en ChristenUnie in Provinciale Staten.

De twee partijen zijn er niet gerust opdat EBS zijn zaken op orde krijgt. Na de schoolvakanties hebben de partijen veel meldingen gekregen van reizigers, die laten weten dat hun bus uitviel of te vroeg of te laat vertrok.

Klachten
De ChristenUnie spreekt over 20 tot 25 klachten, de PVV van zeker tien klachten. Het gaat om klachten van ouders van scholieren. Maar bijvoorbeeld ook van een begeleider met 20 asielzoekers, die onlangs in Lelystad op een bus wachtte die niet bleek te rijden. Uiteindelijk besloot een chauffeur een extra rit te maken.

Opvallend genoeg zegt gedeputeerde De Reus dat er bij EBS en de provincie bijna geen klachten zijn binnengekomen.

In april vielen er zoveel busritten uit, dat Flevoland, Overijssel en Gelderland besloten dat EBS een minder uitgebreide dienstregeling zou rijden. Dat moest de betrouwbaarheid verbeteren.

Inderdaad is het aantal uitgevallen ritten gedaald van 15 procent in april tot een procent deze zomer. Wel erkende de gedeputeerde dat er in september meer ritten uitvielen, omdat er veel chauffeurs verplicht vakantie moesten opnemen. In oktober is dat voorbij.

15 december
EBS moet alles op alles zetten om extra chauffeurs aan te trekken, zodat in december weer een volledige dienstregeling kan worden gereden.

"EBS doet de toezegging dat er op 15 december honderd procent van de dienstregeling wordt gereden. We zijn gematigd positief, maar we willen begin december overleg met het bedrijf om zekerheid te hebben," aldus De Reus. Ook op 10 oktober is er al een overleg.

De drie provincies hebben EBS over vorig jaar een boete van gezamenlijk 3,5 miljoen euro opgelegd. Het aandeel van Flevoland hierin is slechts 50.000 euro, omdat EBS hier alleen de laatste drie weken van december reed.

Nog twaalf jaar
Dit jaar heeft de provincie tot nu toe een miljoen euro achtergehouden voor busritten die EBS niet kon rijden. Dat geld wordt besteed aan een betere dienstverlening in het openbaar vervoer en bushaltes. De Reus zal er op aandringen dat EBS ook de app voor busreizigers verbetert, want daarmee is nog te veel mis.

Volgens gedeputeerde is het opzeggen van het contract met EBS nog steeds geen oplossing. Het contract loopt nog twaalf jaar. Nu een ander vervoersbedrijf zoeken dat een tijdelijk contract krijgt is duur en daarom voor de drie provincies onaantrekkelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel