Geen boetes en lidmaatschap: boekenuitleen Rutten doet het al 10 jaar zonder regels

FLEVOLAND • Wo 25 september 2024 | 17:35 • Woensdag 25 september 2024 | 17:35

Boekenuitleen Rutten bestaat 10 jaar en is nog steeds populair in het dorp. Dat zegt Willemien Akkersmans die samen met Anja Nijenhuis 10 jaar geleden, na het definitieve vertrek van de bibliobus, de uitleen startte.

Het klinkt als anarchie want de Boekenuitleen Rutten kent geen regels en houdt ook geen administratie bij. "Hier draaien we op goed vertrouwen. Ja, dan kan het zo zijn dat een boek pas na maanden of helemaal niet wordt teruggebracht", zegt Akkermans.

Vrijwilligers
Samen met elf vrijwilligers runnen ze de Boekenuitleen, die onderdak heeft in Het Klavier, het Multi Functionele Centrum van Rutten. Anja Nijenhuis: "We houden niks bij. Er ligt een schriftje waar je kan noteren welk boek je leent. Je naam hoeft er niet bij."

Er staan 4000 boeken die niet ouder zijn dan twintig jaar. Het gaat dan vooral om thrillers, romans streekromans, groot letterboeken en naslagwerken. Nieuwe boeken worden gekocht met geld dat de verkoop van oude boeken oplevert.

Vrijwilligers houden de boel op orde. Anja en Willemien, vol trots: "We hebben dus niet veel nodig. Daarom ook geen lidmaatschap of administratie."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel