Sojabonen uit Swifterbant liggen voortaan in het vriesvak van grote supermarktketen

SWIFTERBANT • Wo 25 september 2024 | 17:10 • Woensdag 25 september 2024 | 17:10

Dat aardappels, uien of appels uit Flevoland komen was al bekend, maar daar komt nu een ander bijzonder product bij. Het gaat om de edamame boon die in Swifterbant wordt geteeld. Er werd al langer door boeren met de sojaboon geëxperimenteerd in de polder, maar nu supermarktketen Jumbo heeft aangegeven de boon de komende 5 jaar te willen inkopen is het een blijvertje.

De boon zal in eerste plaats te vinden zijn in het vriesvak bij de Jumbo, maar als er genoeg aanbod is wil de keten ze ook in gerechten gebruiken zoals poké bowls of wraps.

Dit is goed nieuws voor boer Harry Schreuder van Harry's farm in Swifterbant. De afgelopen jaren hebben meerdere boeren in de regio namelijk geëxperimenteerd met het telen van de boon, maar doordat er weinig afname was zijn er ook weer een heel aantal gestopt. Harry is nu nog één van de weinig telers die het gewas op zijn land heeft staan.

Goed voor de grond
De sojaplant doet het goed op Flevolandse bodem. Harry: "Voor ons als akkerbouwers is dit een heel mooi gewas. Het is een vlinderbloemige, dat wil zeggen dat hij zelf ook stikstof vastlegt, zonder dat je kunstmest of iets dergelijks hoeft te gebruiken. Hij is dus ook goed voor je grond en voor de biodiversiteit."

Harry met zijn boon

Voor de supermarktketen is dit een nieuw product. Hoofdinkoper Ton van der Hoek is zelf op het erf van Harry's farm om de planten te bekijken: "Ik heb er een paar geplukt en gepeld en daarna ook geproefd. De smaak ligt een beetje tussen een sperzieboon en een erwt in. Maar je proeft vooral hoe vers hij is."

Als het kan
Waarom halen supermarktketens niet alle producten uit Nederland? "Beschikbaarheid is een belangrijke," vertelt Van der Hoek. "Wij hebben sowieso als stelregel: Nederland als het kan, het buitenland als het moet. Maar soms moeten we toch wat uit het buitenland halen."

De sojaplant met bonen

De Jumbo wil het liefst tonnen per jaar inkopen van de Nederlandse boeren. Maar zoveel aanbod is er nog niet. Harry denkt dat dit, door deze deal, snel zal komen. "Dan weten de boeren waar ze aan toe zijn en dat er een goede afzet is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel