'Middeleeuws' zeilschip in oude glorie hersteld op Urk

URK • Wo 25 september 2024 | 6:43 • Woensdag 25 september 2024 | 6:43

Het is een aparte verschijning op de Handelskade op Urk. De replica van de Kamper Kogge, een middeleeuws vrachtzeilschip, ligt voor herstelwerkzaamheden op de scheepswerf. "Met deze reparaties is de kogge weer zeevaardig", zegt Erwin Schraa van stichting Kamper Kogge.

De keuze om naar Urk te gaan voor reparaties, is omdat het twintig meter lange schip niet op elke werf terecht kan. "Als de kogge volledig belast is dan weegt het schip wel 80 ton", zegt Schraa. "En zo'n schip kan dan niet op iedere helling getrokken worden." De werf van Hoekman op Urk was voor de stichting de makkelijkste en dichtstbijzijnde om te bevaren.

Eeuwenoud schip
De Kamper Kogge is een replica van een laatmiddeleeuws schip uit 1336. Het schip is in Kampen gereconstrueerd, maar is gebaseerd op stukken hout die bij Zeewolde zijn opgegraven. Het vrachtzeilschip werd gebruikt om goederen te vervoeren door de Hanze, een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen.

We kennen in Nederland meer replica's van historische schepen, zoals bijvoorbeeld De Halve Maen en VOC-schip 'Amsterdam'. Volgens Schraa is de Kamper Kogge misschien nog wel specialer. "Het is namelijk de enige kogge in Nederland die nog vaart."

Toe aan reparatie
De kogge die nu op Urk staat is bijna dertig jaar oud en zou met goed onderhoud nog zeker vijftien jaar mee moeten gaan. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om het schip zeewaardig te maken. Zo is er een rotte plek bij de machinekamer hersteld en moesten de keerringen van de schroefas vervangen worden. Ook heeft het schip een nieuw likje verf gekregen.

Woensdag is het schip weer te water gelaten, maar dat betekent niet dat alles af is. In april krijgt de kogge een nieuw zeil dat wordt gemaakt door de zeilmakerij van museum Batavialand in Lelystad.

Volgend jaar staat er voor de bemanning een lange reis op de agenda, want dan vertrekt het zeilschip voor zes weken naar de internationale Hanzedagen in Zweden. Het zal de langste reis worden die het schip tot dusver heeft afgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel