Zwaargewonde in Maerlanthuis, waarom staat het pand al zolang leeg?

LELYSTAD • Di 24 september 2024 | 19:39 • Dinsdag 24 september 2024 | 19:39

In het leegstaande gebouw Maerlanthuis in Lelystad is maandagavond een man zwaargewond geraakt, waarschijnlijk omdat hij in een liftschacht is gevallen. Het gebouw staat al lange tijd leeg en het is niet de eerste keer dat er een incident is in het gebouw. Inmiddels is er een sloopvergunning aangevraagd, maar waarom duurt het allemaal zo lang?

Het is niet duidelijk wat de man in het gebouw deed. Wel was het al eerder duidelijk dat er geregeld personen het gebouw binnendrongen. Eind mei was er ook al een brand bovenin het pand en volgens omstanders stonden er jongeren op het dak.

Sloopplannen al twee jaar oud
In 2022 werd bekend dat ontwikkelaar Woonfront Maerlant het huidige pand gaat slopen en er twee gebouwen met 260 appartementen neer wil zetten. Toch gebeurde er sindsdien niet zo veel.

Wel werden er hekken om het pand heen gezet en bordjes met verboden toegang opgehangen.

Verantwoordelijk
De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de afsluiting van het gebouw zolang het leeg staat. De gemeente controleert met handhaving of dit voldoende gebeurt en spreekt een eigenaar erop aan als dit onvoldoende is.

De projectleider van het pand reageert geschrokken op het ongeluk. Sinds de brand zijn er volgens hem extra maatregelen genomen. "We doen het maximale wat we kunnen. We hebben na de brand opnieuw alles afgesloten en op aanwijzingen van handhaving op verschillende plekken het extra goed dicht gemaakt. Ook zit er camerabewaking op."

Bovenin het gebouw was brand

Slopen
Voor de zomer heeft de projectleider de sloopvergunning bij de gemeente aangevraagd. Waarom dit niet al in 2022 is gedaan, had volgens hem meerdere oorzaken: "Het duurt gewoon lang voor zulke plannen helemaal ontwikkeld zijn, zeker met de huidige regelgeving, corona, prijsstijgingen en vergunningen."

Lees ook: Lelystedelingen zijn leegstaande gebouwen zat: 'Jongeren staan op het dak'

De projectleider heeft al een sloper die het gebouw tegen de vlakte wil gooien. "Zodra we de vergunning hebben, gaan we slopen."

De gemeente laat weten dit ongeluk zeer te betreuren. Verder meldt een woordvoerder van Lelystad dat door ontbrekende stukken de sloopvergunning vertraging heeft opgelopen.

"Zowel de eigenaar als de gemeente zien het belang van een spoedige sloop. Als alle stukken binnen zijn kunnen we tot een spoedig besluit komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel