Woningcorporatie wil af van huurder vanwege overlast en vrienden die in de portiek plassen

ALMERE • Di 24 september 2024 | 15:45 • Dinsdag 24 september 2024 | 15:45

Zijn vrienden zouden plassen in de portiek, er in slaap vallen, over balkons lopen en aanbellen bij alle buren: woningcorporatie Ymere wil zo snel mogelijk af van een huurder aan de Vrijmark in Almere Haven. Zijn woning zou al jaren een 'inloophuis' zijn voor vrienden en kennissen. "Het zijn verslaafde mensen, doodenge mensen voor mensen die daar wonen", stelt Ymere.

De huurder woont al 20 jaar in de woning en heeft nooit een huurachterstand gehad. Toch is Ymere van mening dat de man niet langer in het wooncomplex aan de Vrijmark kan blijven. Volgens andere bewoners veroorzaakt de visite van de buurman namelijk steeds meer overlast.

Hulp bieden aan vrienden
"Ze hebben geen plek bij het Leger des Heils", verklaart de huurder tegenover de rechter. Daarom zei hij tegen een kennis: "Ik vind je een aardige man, dit verdien jij niet." En zo liet hij de man een maand bij hem wonen, 'om zaken op orde te krijgen.'

Op deze manier zette de huurder zijn deur voor meer bekenden open. Geregeld leende hij de sleutel van de portiek uit aan vrienden en bekenden, totdat hij deze na een tijd niet meer terugkreeg.

"Er komen mensen via het dak binnen, waaronder hijzelf, omdat hij geen sleutel meer heeft", aldus de advocaat van Ymere. Als de huurder niet thuis is, bellen zijn kennissen volgens de verhuurder aan bij alle adressen in het wooncomplex, zelfs al is het midden in de nacht. Ze hopen dat er iemand opendoet.

Chronisch slaaptekort bij buren
"Buren hebben een chronisch slaaptekort en hun gezondheid is achteruit gegaan", vervolgt de advocaat. Bewoners hebben zelfs een briefje opgehangen: 'Als je geen sleutel hebt, hoor je hier niet.' Maar die maatregel bleek tevergeefs, bewijzen beelden van een dronken man onder de trap.

De huurder herkent de geschetste situatie in eerste instantie niet. Ook herinnert hij zich geen eerdere gesprekken over de overlast. "Het zijn gewoon mensen uit het verleden, bijvoorbeeld van school of die ik op straat tegenkwam", legt hij uit. "Ik heb ze aan een woning en een paspoort geholpen. Ze komen nu niet meer."

Slapende man in portiek
Volgens Ymere klopt dat verhaal niet. Het aantal overlastmeldingen is de afgelopen maanden toegenomen, zegt de corporatie. Een recente foto van een slapende man in de portiek bevestigt volgens Ymere dat de huurder nog steeds geregeld bezoek heeft, ook als hij zelf niet thuis is.

Later geeft de huurder aan dat hij inderdaad nog wel eens visite over de vloer heeft. Ook de waarschuwingsgesprekken herinnert hij zich weer. De man op de foto herkent hij ook. Daar heeft hij 'wel eens iets mee gedronken'. "Hij zag er heel erg normaal uit. Ik wist niet dat hij dat zou doen," zegt hij, "echt niet."

Een buurvrouw schrijft aan Ymere dat ze ontzettend bang is voor haarzelf en haar kindje. Op haar balkon trof ze een onbekende man aan die bij haar buurman zou horen. "Hij rookt de hele dag wiet, elke dag", schrijft ze. "Ik ruik het in het hele gebouw. Misschien gebruikt hij ook andere drugs." Ze zegt dat haar kind bang is zodra ze het gebouw binnenlopen. "We voelen ons echt onveilig."

Licht verstandelijke beperking
Tijdens de zitting ontkent de man problemen te hebben met drugs of drank. "Ik drink in het weekend weleens", zegt hij. Ook zijn vrienden zijn volgens hem niet verslaafd.

De GGD is van mening dat de huurder zich moeilijk staande houdt in zijn sociale omgeving, die 'duidelijk van hem profiteert', zegt de woningcorporatie. "Het is een inloophuis geworden en daar kan hij zich niet tegen weren. Daarom heeft hij van de GGD een mentor gekregen."

Deze mentor staat hem bij tijdens de zitting. Hij legt uit dat de huurder een licht verstandelijke beperking heeft, waardoor de informatieverwerking veel trager is dan gemiddeld. Meerdere maatschappelijke instanties ontfermen zich al over de man. "Het zorgpakket wordt groter, maar dan is het waarschijnlijk al te laat", zegt de mentor.

Op straat
"Wat vindt u ervan als u weg moet?", wil de rechter van de huurder weten. "Kan ik dan gewoon weer een woning krijgen?", vraagt hij terug. De enige zekerheid die de rechter kan geven, is dat hij deze woning dan kwijt zou zijn.

De kans is aanwezig dat de man op straat komt te staan als hij deze woning moet verlaten. Hij geeft aan dat hij dat verschrikkelijk zou vinden. Maar Ymere ziet hem liever vandaag dan morgen vertrekken.

"Het kan geen vier weken meer duren. Dat is niet te doen voor de bewoners", zegt de advocaat. "Hij kan terecht bij de maatschappelijke opvang", oppert ze. "Instanties gaan echt wel hun best doen om hem op te vangen."

De rechter doet op 7 oktober uitspraak. Dan weet de man of hij in zijn woning mag blijven.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel