Almeerse supermarkt betaalt geen statiegeld meer uit, maar mag dat wel?

ALMERE • Di 24 september 2024 | 5:11 • Dinsdag 24 september 2024 | 5:11

Het zorgt soms voor verontwaardiging bij klanten van de PLUS in Almere Muziekwijk die braaf hun blikjes en flesjes met statiegeld willen inleveren: op de automaat in de supermarkt hangt een opvallend briefje.

"Vanaf 1 oktober 2024 is het niet meer mogelijk om emballagebonnen in te wisselen voor contant geld. U kunt ze alleen nog verzilveren tegen aankopen van boodschappen", staat erop. Maar mag dat zomaar?

Volgens supermarkteigenaar Edwin van Ommen is het een noodzakelijke maatregel. "Driekwart van wat er wordt ingeleverd, is niet afkomstig van mijn eigen klanten", beweert hij. Hij wil dus voorkomen dat er een lange rij komt te staan bij de inleverautomaat, vol met statiegeldjagers die alleen maar komen om grote aantallen flessen en blikjes in te leveren.

Update dinsdag 24 september: Supermarkteigenaar ziet af van plan om geen statiegeld uit te keren: 'Blijkt wettelijk niet toegestaan'

'Mensen hebben recht op statiegeld'
Toch is het niet de bedoeling dat supermarkten gaan verplichten om statiegeld uit te geven aan boodschappen, zegt woordvoerder Miranda Boer van Statiegeld Nederland, dat het statiegeld in Nederland uitkeert. "Het statiegeld is van de mensen en ze hebben het recht om dat terug te krijgen."

Dat betekent echter niet dat klanten ook recht hebben om het geld contant terug te krijgen. Dat mag volgens Boer ook door retour te pinnen of via een Tikkie. Op statiegeldautomaten in stations gebeurt dat bijvoorbeeld nu al op die manier en bij vestigingen van de Albert Heijn.

Maar ook dat is volgens eigenaar Van Ommen niet mogelijk in zijn winkel. Het invoeren van retourpinnen zou hem te veel geld gaan kosten.

'Effectieve maatregel'
In zijn winkel is het dus binnenkort niet meer mogelijk om statiegeld uitgekeerd te krijgen. Het kan dan alleen nog maar worden uitgegeven aan boodschappen. Van Ommen verwacht dat het een effectieve maatregel is.

In Den Haag, Amsterdam en Doetinchem namen supermarkteigenaren eerder al maatregelen om de overlast van statiegeldjagers tegen te gaan. De supermarkteigenaar spreekt dan ook van een waterbedeffect. "Als mijn collega's allemaal maatregelen nemen en ik niet, dan staat iedereen binnenkort bij mij in de winkel om z'n flesjes in te leveren."

Op Facebook reageert een aantal bezoekers verontwaardigd: "Dat gaan leuke discussies worden in de winkel", schrijft iemand. "Oh wauw, dus ik die altijd cash betaalt, krijg het niet cash terug", zegt een ander.

'Niet meer sparen'
Voor de deur van de supermarkt reageren klanten wisselend. "Ik heb er wel begrip voor", zegt een mevrouw. Ze zegt dat er vaak een lange rij voor de automaat staat. "Soms neem ik de lege flesjes maar weer mee naar huis." Een andere klant herkent dat beeld niet. "Ik heb hier nog nooit iemand gezien met een vuilniszak vol blikjes hoor", lacht hij. "En ik kom hier haast elke dag."

Weer een andere klant zegt er geen probleem mee te hebben, dat de winkelier geen contant geld meer wil betalen voor emballagebonnetjes. "Ik verreken het gewoon met de boodschappen. Daar kom ik voor." Een jonge knul zegt flink te balen van het besluit. "Ik breng hier blikjes langs en daar spaar ik dan van", zegt hij. Als ik geen geld krijg, dan kan ik ook niet meer sparen." Hij vindt de maatregel ook niet eerlijk. Een andere jongen zegt dat hij de blikjes en flesjes dan wel ergens anders gaat inleveren. "Want daar krijg ik er wel geld voor."

Van Ommen denkt dat het wel meevalt met de klachten. Volgens hem kunnen veel van zijn klanten het begrijpen. "En de mensen die klagen zijn vaak juist ook degene die de overlast veroorzaken", zegt hij.

In een eerdere versie van dit artikel noemde we de supermarkteigenaar Marcel van Ommen. Dat klopt niet, hij heet Edwin van Ommen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel