Deze cursus moet zorgen dat ouderen minder vaak slachtoffer zijn van bankfraude

ALMERE • Ma 23 september 2024 | 17:02 • Maandag 23 september 2024 | 17:02

Steeds vaker zijn ouderen slachtoffer van bankfraude en daar wil de Rabobank wat aan doen. In samenwerking met de politie geeft de bank presentaties door het hele land om senioren weerbaarder te maken tegen fraude. Dat daar behoefte aan is, bleek maandag tijdens een bijeenkomst in Almere.

Aandachtig kijken zo'n honderd senioren naar de presentatie in buurtcentrum De Inloop in Almere Stad. Velen van hen zijn hier gekomen om meer te leren over veilig bankieren en hoe je fraude kan herkennen. "Ik ben bang om fouten te maken", zegt Peter Grotter. "Je moet zo alert zijn tegenwoordig."

Vooral ouderen doelwit
Tijdens de presentatie komen meerdere oplichtingstrucs voorbij. Zo legt één van de experts uit dat je goed moet kijken als je op een weblink klikt. "Kijk, bij deze is 'o' van Rabobank vervangen met het cijfer nul. Dan weet je dat het dus niet klopt."

Naast het herkennen van een link wordt er ook geleerd hoe je moet omgaan met bijvoorbeeld babbeltrucs, berichten via WhatsApp of mensen die zich voordoen als bankpersoneel.

"We merken dat vooral ouderen het doelwit hiervan zijn", zegt Christèl Zweet van de Rabobank. "Dat komt mede omdat ze niet helemaal vertrouwd zijn in digitaal bankieren."

Gewiekste criminelen
De presentatie wordt niet alleen gegeven door een expert van de bank, maar ook door digitaal wijkagent Jurgen de Bruin. Waar de 'normale' wijkagent door de buurt gaat, doet hij dat via de computer. Zo weet hij wat er online speelt in een wijk en wat er zoal digitaal op ouderen afkomt.

Volgens De Bruin gaan criminelen zeer gewiekst te werk. Zo krijgen sommige ouderen een email met een link toegestuurd waarin wordt aangedrongen om direct een geldbedrag over te maken.

"De oplichter dreigt vervolgens dat anders hun bankrekening wordt gesloten", zegt De Bruin. "Daar gaan mensen direct op handelen en dan trappen ze er toch in."

Zoiets gebeurde ook onlangs bij Grotter. Hij kreeg een bericht van een incassobureau met daarin een link en mededeling dat hij snel moest handelen. "Gelukkig had ik door wat er aan de hand was, dus ik heb daar niet op gereageerd."

Meeste slachtoffers melden zich niet
Grotter had het door, maar er is een steeds grotere groep die ten ten prooi valt aan oplichters. Veel slachtoffers melden zich bij de politie, maar de grootste groep doet dat niet.

Vaak hebben zij last van schaamte en durven ze daarom niet naar de politie te stappen. Volgens wijkagent De Bruin is dat nergens voor nodig. "Dat gevoel is logisch, maar doe toch echt aangifte. Alleen dan wordt het probleem inzichtelijk en kunnen we de verdachten opsporen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel